Čínská policie zatýkala v Pekingu

Peking - Čínská policie zatkla osm aktivistů - ochránců lidských práv. Dva protestující vyvěsili v parku u pekingského Národního stadionu plakát s nápisem "Svobodný Tibet", dalších šest se k sobě přivázalo pouty u hlavní brány. Policie údajně zadržela i britského novináře.

Čínská policie dnes zadržela osm aktivistů, kteří v blízkosti pekingského olympijského Národního stadionu demonstrovali za práva Tibetu. Celou skupinu zadržela policie, která s sebou údajně odvedla i britského novináře. Ten byl později identifikován jako John Ray z ITV News. Policie zatím incident nekomentovala.

„Protibetští protestující byli v parku, John Ray běhal za nimi a za ním běhala policie,“ řekla novinářům Bessie Duová, pekingská produkční ITV News, která situaci sledovala zpovzdálí. Policisté podle jejích informací strčili Raye do auta, přestože se jim snažil ukázat olympijskou novinářskou akreditaci.

Dnešní demonstrace je zatím poslední ze série krátkých protestů, jimiž se převážně cizinci snaží využít olympiády, aby přitáhli pozornost k čínské politice v Tibetu. Většiny protestů se zatím účastnilo méně než pět lidí a zahraniční účastníci byli ze země vyhoštěni. Olympijské hry se v Pekingu konají od 8. do 24. srpna.