Němce ohrožuje obchod s osobními údaji

Berlín - Skandál kolem prodeje disku s osobními údaji a bankovními konty v Německu nabyl obřích rozměrů. Spolkovému svazu spotřebitelských centrál bylo údajně při fingovaném obchodě s daty nabídnuto šest milionů datových záznamů, z toho čtyři miliony s bankovními konty klientů.

Podle televizní stanice NDR jsou ilegálním obchodem s daty postiženi i zákazníci telekomunikačního koncernu Deutsche Telekom. Minulý týden odhalený případ s prodejem cédéčka s telefonními a bankovními údaji je prý pouhou špičkou ledovce.

Televizní publicistický pořad Kriminalreport zase informoval o dalším nálezu kompaktního disku, který obsahoval více než 130 tisíc údajů ilegálně získanými takzvanými call centry.

Jisté call centrum v rovněž severoněmeckém Bremerhavenu si zase údajně zajistilo nedovolený přístup k bankovním údajům Telekomu a tato data se zjevně prodávala dalším subjektům. Databáze Deutsche Telekom přitom obsahují osobní údaje 30 milionů Němců.

Minulý týden německá média informovala, že anonym zaslal centrále ochrany spotřebitelů v severoněmecké spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko kompaktní disk s informacemi o jméně, datu narození, adrese, čísle bankovního účtu a čísle telefonu 17 tisíc lidí. Jenom tento informátor, který minulý týden skandál odhalil, tvrdí, že má k dispozici kontaktní údaje asi 1,5 milionu lidí.

Experti rovněž znovu vybízejí lidi k bdělosti. Hlavně nemají na počkání poskytovat své osobní a bankovní údaje. Varují také před prováděním bankovních převodů prostřednictvím internetového bankovnictví v internetových kavárnách.