Britský premiér Brown slíbil Afgháncům 120 milionů dolarů

Kábul - Britský premiér Gordon Brown dnes cestou do Pekingu na několik hodin zavítal na předem neohlášenou návštěvu Afghánistánu, během níž se setkal s příslušníky britského kontingentu i s prezidentem Hamídem Karzáím. Při té příležitosti slíbil 120 milionů dolarů na rozvojovou pomoc v Afghánistánu. Brownova zastávka v Kábulu je dnes druhou překvapivou návštěvou na vysoké úrovni v oblasti zmítané násilím. Do Iráku na neohlášenou návštěvu přiletěla americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Šéfka americké diplomacie se při setkání s iráckým premiérem Núrím Málikím zaměřila na řešení zbývajících problémů kolem chystané americko-irácké bezpečnostní dohody. USA se s Irákem dohodly na časovém horizontu stanování amerických sil ze země, přesné datum ale Riceová neřekla. Cílem Brownovy mise bylo podnítit afghánské vedení k výraznější spolupráci se sousedním Pákistánem v boji proti terorismu.

Brown do Afghánistánu přiletěl v době, kdy zde stoupenci svrženého militantního hnutí Taliban stupňují útoky a násilí. Jen od začátku tohoto týdne přišlo v Afghánistánu o život 13 koaličních vojáků - deset příslušníků francouzského kontingentu a tři Poláci.

Brown slíbil 120 milionů dolarů na rozvojovou pomoc v Afghánistánu. Prezidenta Karzáího ujistil, že větší zdroje budou určeny i na výcvik vojáků afghánské armády. Brown vyjádřil přesvědčení, že vzhledem ke své velikosti bude Afghánistán potřebovat armádu o nejméně 120 000 mužích, tedy dvojnásobek stávajícího stavu.

Na vojenské základně Camp Bastion v provincii Hílmand ocenil britský premiér nasazení, s nímž britští vojáci plní svěřené úkoly. Británie má v Afghánistánu asi 8 500 mužů. Od zahájení invaze v roce 2001 zde padlo téměř 120 Britů.

V Kábulu se Brown zastavil na několik hodin cestou do Pekingu, kde se zúčastní slavnostního ukončení olympijských her.