Mexičané chtějí zatočit s únosci

Mexiko - Mexiko chce zamezit únosům v zemi. Podle úřadů je situace horší než třeba v proslulé Kolumbii nebo Iráku. Rostoucí násilí a požadavky výkupného vyvolaly mezi Mexičany strach a rozhořčení. Vláda proto ohlásila čistky ve zkorumpované policii, rozhodla se postavit speciální vězení a vyhlásila nelítostný boj drogovým kartelům. Oběti únosů se podle nevládních zdrojů počítají ročně na tisíce, vyplacené výkupné na miliony. Policie je často zkorumpovaná nebo bezmocná. Vláda proto vytváří takzvaný národní bezpečnostní pakt.

Vláda si chce posvítit na praní peněz a na drogové kartely. Nový plán počítá i se zřízením dvou nových věznic speciálně pro únosce nebo drogové dealery, z jejichž řad se noví únosci často rekrutují. Movitější Mexičané ale na pomoc vlády nečekají. 

V přepočtu za 60 tisíc korun si nechávají pod kůži vpíchnout miniaturní čip, který je v případě únosu najde. Firma, která je vyrábí, hodlá expandovat i do dalších jihoamerických zemí.

Mexická vláda už měla velké plány na rozprášení organizovaného zločinu několikrát. Počet únosů se jí vždycky podařilo krátkodobě snížit. Pak se ale všechno vrátilo do starých kolejí nebo se situace ještě zhoršila. Na 30. srpna se proti únosům chystají v hlavním městě masové protesty.