V Pákistánu se rozpadla vládní koalice, předčasné volby ale nebudou

Islámábád - V Pákistánu se rozpadla vládní koalice. Naváz Šaríf, lídr druhé nejsilnější vládní strany, prohlásil, že z koalice vystupuje. Mezi jeho Pákistánskou muslimskou ligou (PML-N) a nejsilnější Pákistánskou lidovou stranou je řada sporných bodů - neshodly se mimo jiné na společném kandidátovi pro prezidentské volby, ani na opětovném dosazení soudců, které odvolal za výjimečného stavu předchozí prezident Parvíz Mušaraf. Prezidentské volby se mají konat 6. září.

Úmysl kandidovat oznámil právě Šarífův sok, lídr Pákistánské lidové strany Ásif Alí Zardárí. PML-N dnes po oznámení odchodu z vlády avizovala, že postaví vlastního prezidentského kandidáta.

„Do koalice jsme vstoupili s upřímnou snahou dovést Pákistán k úplnému obnovení demokracie, nezávislosti justice a ústavní vlády. Bohužel, sliby nebyly splněny. Tyto okolnosti nás nutí z vládní koalice vystoupit,“ vysvětlil Šaríf. Podle agentur ale nehrozí, že by odchod PML-N z vlády vyvolal předčasné volby. PPP má společně se zbývajícími stranami vládní koalice v parlamentu stále nadpoloviční většinu.

Šarífova strana poprvé ohlásila odchod z vládní koalice už v květnu. Důvodem byl tehdy rovněž spor o vrácení odvolaných ústavních soudců do funkce. Devět ministrů PML-N tehdy nabídlo premiérovi Júsufu Razoví Gílánímu rezignaci, ministerský předseda ji ale nepřijal.

Nový spor vypukl ohledně příštího prezidenta, který vystřídá Mušarafa, jenž minulý týden pod tlakem vládních stran odstoupil. Volby hlavy státu se budou konat 6. září. Mezi hlavní sporné body mezi Šarífem a vedením Pákistánské lidové strany ale patří otázka opětovného dosazení soudců, které odvolal předchozí prezident Mušaraf. Šaríf je chce zpátky. Lidová strana ne a Zardárí to opakovaně odkládal. Soudci by totiž mohli zvrátit jeho amnestii ve starých korupčních případech.

Nového prezidenta čeká spousta problémů 

Politická krize vrcholí v době, kdy radikálové věrní Talibanu zintenzivnili útoky. Ve čtvrtek zabili několik desítek lidí u zbrojovky jen 30 km od Islamabádu. Pákistánská armáda pak rozjela velkou ofenzívu proti Talibanu na severozápadě země, kde mají ozbrojenci základny. Pákistánská vláda dnes také zakázala činnost radikálního hnutí Taliban. Podle agentury AP se tak rozhodla v reakci na vlnu násilností, která zasáhla zemi v posledních týdnech. Násilí pokračovalo i dnes, když bylo v údolí Svát zabito deset lidí při útoku na dům místního vládního činitele.

Obavy ze zhoršující se bezpečnostní situace, nejistota kolem vlády poté, co minulý týden odstoupil z funkce prozápadní prezident Mušaraf, a strach z propadající se ekonomiky podryly důvěru investorů a pákistánský finanční trh se neustále propadá. Místní měna, rupie, klesla v pátek na historické minimum vůči dolaru. Nový prezident tak bude mít nelehký úkol: vyvést zemi z ekonomické a bezpečnostní krize.

Ásif Alí Zardárí
Zdroj: ČT24/EBU