Obyvatelé New Orleansu se budou moci od čtvrtka vracet domů

New Orleans - Evakuační komise v New Orleans oznámila, že hurikán Gustav skončí dnes o půlnoci místního času a skoro dva miliony obyvatel se budou moci ve čtvrtek začít vracet do svých domovů. Starosta města Ray Nagin ale upozornil, že bude ještě trvat dlouho, než budou plně obnoveny dodávky vody, elektřiny a než budou plně funkční všechny nemocnice. Do Louisiany dnes dorazí i prezident George Bush.

Hurikán Gustav podle amerického Národního střediska pro hurikány zeslábl až na tropickou tlakovou níži a nyní míří k Texasu. Domovy v pobřežních oblastech musely před blížícím se živlem opustit v rámci povinné evakuace až dva miliony lidí. Hurikán město sice nezasáhl plnou silou, ale jižanská metropole byla silně poškozena.

Povinná evakuace se mění na dobrovolnou

Starosta Ray Nagin uvedl, že ve středu o půlnoci se přejde z režimu povinné evakuace na dobrovolnou. Lidé se mohou podle něho od čtvrtka vracet do města a zkontrolovat si svůj majetek. Sami si mají rozhodnout, zda za stávajících podmínek zůstanou, nebo ne. Upozornil, že New Orleans zůstává ve „zranitelném stavu“.

Bouře podle jeho slov způsobila škody, které nejsou tak viditelné jako devastace, kterou za sebou zanechal hurikán Katrina před třemi lety. Protipovodňové hráze ochránily město před obrovskými záplavami, které způsobila Katrina, ale do níže položených částí města se voda trhlinami dostala.

Problémy dále způsobují výpadky elektřiny

Většina města je bez elektřiny, nemocnice čerpají energii často jen z generátorů. Zatím není jasné, kdy bude opraveno veškeré vedení vysokého napětí.

Podle guvernéra státu Bobbyho Jindala nefungovaly v úterý dodávky proudu do domácností 1,4 milionu lidí. Výpadek elektřiny nyní ohrožuje hlavně hospitalizované pacienty, kteří jsou ve špatném stavu a musejí se obejít bez přístrojů a klimatizace. Louisianské úřady proto již asi 150 z nich přemístily, očekávají ale, že nakonec budou muset do jiných nemocnic v Texasu, Tennessee nebo Kentucky převézt až 700 pacientů.

V ulicích pracují uklízecí čety a hlídkuje policie a armáda. Zatím zatkli jen dva lidi za rabování, které bylo velkým problémem před třemi lety po hurikánu Katrina. I po návratu obyvatel bude platit noční zákaz vycházení.

Z Karibiku a Atlantiku se mezitím už ale blíží další hrozby. Hanna oslabila z hurikánu na tropickou bouři, přesto si ale vyžádala už přes 20 mrtvých a zaplavila rozsáhlá území na Kubě, Haiti nebo v Portoriku. Přes Bahamy teď míří k jihovýchodu Spojených států. Z Atlantického oceánu se navíc blíží další dvě tropické bouře, Ike a Josephine. I ty by mohly na hurikán posílit.

Následky hurikánu Gustav v pobřežních oblastech USA
Zdroj: ČT24