Ukrajinská vládní koalice se rozpadla, Juščenkova strana odchází

Kyjev – Ukrajinský prezident Viktor Juščenko oznámil, že padla vládní koalice. Jeho strana ji tvořila s blokem premiérky Julije Tymošenkové. Juščenkově straně se nelíbí série nových zákonů, které usnadňují odvolání prezidenta a oslabují jeho pravomoci ve prospěch vlády. Juščenko dnes pohrozil urychleným svoláním voleb a Tymošenkovou obvinil, že v podstatě rozvrátila koaliční vládu tím, že spojila síly s jeho rivaly.

„Nebude-li vytvořena koalice frakcí, uplatním své právo rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby,“ prohlásil prezident v živě vysílaném televizním projevu.

Pár hodin poté premiérka Tymošenková v televizním projevu vyzvala
Juščenkovu stranu, aby se do vládnoucí koalice vrátila. Podle jejích slov
„nelze mučit zemi předčasnými volbami“, kterými hrozil prezident Juščenko.

Poslance prezidentovy strany Naše Ukrajina-Národní sebeobrana vyzvala, aby „projevili moudrost a vrátili se do koalice“. Prezidenta pak odsoudila za to, že "vede boj za vítězství v prezidentských volbách, i když nemá
prakticky žádnou šanci".

Ostře Juščenka napadla i kvůli tomu, že údajně přeměnil bezpečnostní orgány země v represivní aparát. Ten pak prý používá proti politikům, které považuje za konkurenty ve volbách.

Vše způsobil konflikt v Gruzii

Juščenkova strana chce během deseti dnů vládní koalici opustit. Lehce nadpoloviční většina poslanců strany Naše Ukrajina-Národní sebeobrana odhlasovala, že přestane spolupracovat se stranou Tymošenkové. Hrozbu odchodem z koalice přímo způsobila série zákonů, kterou včera prosadila strana Julije Tymošenkové společně s proruskou opozicí. Juščenko již dříve prohlásil Tymošenkovou za velezrádkyni, protože neodsoudila ruskou intervenci v Gruzii. Šéfka kabinetu obvinění odmítla.

K rozpadu společné vlády stran Juščenka a Tymošenkové už jednou došlo, obě strany rozděluje řada věcí, spojuje je především prozápadní smýšlení a odpor jednotné proruské opozice. Znovu se nynější prezident a ministerská předsedkyně spojili po loňských volbách.

Tymošenková se spojila s dřívějším rivalem

„Ukazuje se, že po rozdělení moci do rukou prezidenta a do rukou premiérky Tymošenkové se oba nemohou dohodnout, kdo bude mít větší moc. Několikrát se rozešli, v kritických situacích se opět sešli, především kvůli tomu, aby zabránili nástupu k moci prorusky orientované Strany regionů, kterou vede Viktor Janukovyč, někdejší neúspěšný prezidentský kandidát,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas. 

Nyní se zdá, že je všechno naopak. Tymošenková se totiž spojila se Stranou regionů a Viktorem Janukovyčem proti svému někdejšímu spojenci a příteli Juščenkovi. „Série konfliktů mezi Tymošenkovou a Juščenkem se neustále prohlubuje a Tymošenková teď sází na jinou kartu,“ prohlásil Karas.

Pokud se prozápadní politici neusmíří a rozhodnutí o rozpadu jejich unie vstoupí v platnost, mají poslanci 30 dní na vytvoření nové vládní koalice. Po této lhůtě bude mít prezident právo rozpustit parlament.

„Tymošenková se bude pravděpodobně chtít vyhnout novým volbám, spíše bude chtít mít v roli premiérky čas a možnost, aby se připravila na prezidentské volby v roce 2010,“ dodal Karas.