Bouře Hanna řádí na Haiti

Port-au-Prince - Tropická bouře Hanna na Haiti vyvolala rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy. Vyžádala si nejméně 26 mrtvých. Živel postihl desetitisíce lidí. Pohotovost vyhlásila i Dominikánská republika, kde úřady evakuovaly kvůli bouři několik tisíc lidí. Nad Atlantikem se prohánějí čtyři tropické bouře - něco takového zaznamenali meteorologové naposledy v devadesátých letech.

Nevypočitatelná Hanna se pohybuje nad jihovýchodní oblastí Bahamského souostroví, během dne ale měnila směr. Podle různých zdrojů postupovala tříkilometrovou rychlostí na sever a poté osmikilometrovou rychlostí na východ. Mezitím také podle amerického Národního centra pro hurikány v Miami zamířila na jih.

Nejhůře postiženo je západohaitské přístavní město Gonaives, živel ale strhával střechy domů a elektrické vedení a porážel stromy i v jiných částech země, včetně hlavního města na jihu.

Gonaives je záplavami odříznuto a není v něm dostatek pitné vody ani potravin. Mnoho lidí zůstává na střechách svých domů, někteří už přes 24 hodin.

„Nemají vodu ani potraviny a my jim nijak nemůžeme pomoci,“ prohlásil haitský ministr vnitra Paul Antoine Bien-Aimé. Po souši se do Goanives nikdo nedostane a vzdušná cesta je nebezpečná kvůli vichrům i lijákům.

Odborníci očekávají, že Hanna znovu nabude sílu hurikánu a bude nebezpečná i pro východní pobřeží USA. Koncem týdne by v podobě hurikánu měla do karibské oblasti dorazit i tropická bouře Ike, která se zatím pohybuje přes tisíc kilometrů východně od Závětrných ostrovů. A několik set kilometrů jihozápadně od Kapverdských ostrovů se nachází další bouře Josephine. Do konce hurikánové sezóny přitom zbývají 3 měsíce.