Soud s Pákistánkou obviněnou v USA z terorismu byl odložen na 22. září

New York - Pákistánka Áfía Siddíkíová, podezřelá z podpory organizace al-Káida a plánování teroristických útoků, se dnes odmítla dostavit k zahájení procesu před newyorským soudem. Další líčení bylo stanoveno na 22. září. Pokud bude shledána vinnou, hrozí jí až 20 let vězení.

Předpokládalo se, že 36letá absolventka prestižního Massachusettského technického institutu (MIT) dnes odmítne obvinění z pokusu o vraždu a útoku na americké vojáky a agenty FBI, která proti ní byla vznesena. Její právníci ale oznámili, že jejich mandantka je ve velmi špatném fyzickém i psychickém stavu a není schopna výpovědi. Nepřála si prý také projít ponižující tělesnou prohlídkou, kterou musí absolvovat zadržené osoby před převozem k soudu.

Podle právníků byla Siddíkíová před převozem do New Yorku zadržována na tajném místě v Pákistánu, kde byla zřejmě mučena. Soudce nabídl možnost výslechu podezřelé pomocí uzavřeného televizního okruhu přímo z vazební věznice a požádal o přezkoumání jejího zdravotního stavu.

U obviněné byly údajně nalezeny poznámky o objektech v New Yorku, které by mohly být terčem útoků s množstvím obětí. Mezi takovými objekty byly socha Svobody, Brooklynský most, Wall Street, Empire State Building a výzkumné středisko zvířecích nemocí Plum Island, kde se uchovávají nebezpečné biologické látky.

Jeden z bodů obžaloby tvrdí, že poznámky také obsahovaly návody na výrobu bomb, nebezpečných chemikálií a biologických zbraní. Byly v nich prý i zmínky o buňkách, které mají útoky provést, a o náboru i výcviku jejich členů.

Kromě toho čelí šestatřicetiletá Siddíkíová také obvinění z pokusu zabít americké vojáky, agenty Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a tlumočníky. Měla se o to pokusit 18. července v afghánském Ghazní, kde ji předtím zatkla místní policie. Siddíkíová i její rodina žijící v USA obvinění popírá.

Od roku 2003 byla pohřešována, stejně jako její tři děti, o nichž se stále nic neví. Letos se objevily nepotvrzené zprávy, že žena byla držena pět let ve věznici v afghánském Bagrámu, což USA popřely. Krátce potom pak byla zatčena v afghánské provincii Ghazní.

Vydáno pod