Angola po 16 letech volí nový parlament

Luanda - V Angole se po šestnácti letech konají parlamentní volby. Ty poslední v roce 1992 vrátily zemi zpět do občanské války. Angolský prezident prohlásil, že tentokrát je hlasování krokem ke zlepšení demokracie v zemi. Proti sobě stojí vedle několika menších stran dva hlavní rivalové - vládnoucí Lidové hnutí za osvobození Angoly (MPLA) a Národní svaz pro úplnou nezávislost Angoly (UNITA), tedy strana, která proti vládě bojovala v dlouholetém ozbrojeném konfliktu a obviňuje z korupce a z neschopnosti řešit rozsáhlou chudobu a vysokou nezaměstnanost.

První den hlasování doprovázely technické problémy, které někde způsobily pozdní otevření volebních místnosti a dlouhé fronty. Zástupci hlavní opoziční strany proto požadují opakování voleb. Hlasování se však podle pozorovatelů zatím koná v klidu a bez incidentů. Výsledky voleb by měly být známy nejdříve koncem příštího týdne. Prezidentské volby se v Angole uskuteční příští rok.

„Volby jsou krokem k normalizaci politického života země a zlepší demokratický stát,“ prohlásil nedávno angolský prezident José Eduardo dos Santos. Ve volbách se předpokládá vítězství jeho vládnoucího MPLA. Otázkou zůstává, zda v parlamentu získá dvoutřetinovou většinu, která by straně umožnila výrazné změny v ústavě.