Situaci na Kavkaze zhoršuje napětí v Ingušsku

Nazraň - V ruské autonomní republice Ingušsku policie zastřelila šest ozbrojenců. Přestřelky a bombové útoky jsou tam v poslední době podle pozorovatelů běžné. Odborníci se proto obávají o stabilitu Severního Kavkazu.

Policisté zastavili dvě auta ve vesnici u ingušského hlavního města Nazraň. Při konfliktu zemřelo šest mužů a dva policisté utrpěli zranění. O incidentu bez dalších podrobností informovala ruská agentura Interfax. O víkendu zase podle ní někdo střílel na dům zástupce předsedy místního parlamentu.

Nezávislí pozorovatelé ale naopak mluví hlavně o zvůli ruské správy. Na konci srpna ruská policie ve vazbě zastřelila novináře Magomeda Jevlojeva, majitele jediného opozičního média v Ingušsku. Na internetových stránkách ingushetiya.ru kritizoval například i ingušského prezidenta Murata Zjazikova, bývalého generála KGB. V polovině dubna letošního roku Jevlojev prohlásil: „Ingušské úřady jsou proti mé stránce, protože jako jediná podává pravdivý obraz o situaci v regionu.“

Když policisté vezli Jevlojeva k výslechu, chtěl se podle nich zmocnit zbraně. Jevlojevův právník naopak tvrdí, že ho rovnou střelili do spánku a pohodili u nemocnice. Pozorovatelé OBSE to označili za popravu, Spojené státy a Evropská unie požadují vyšetřování, zvedla vlna odporu ruské opozice.

Za pravdu ale Jevlojevovi dává například i organizace Human Rights Watch. Její červnová zpráva mluví o svévolném zatýkání, mizení lidí, mučení a popravách, které se odehrávají bez svolení soudů. Situace je tam teď už podle ní daleko horší než třeba v sousedním Čečensku.

Vydáno pod