Hurikán Ike se přesunul nad Mexický záliv a sílí

Cancún (Mexiko) - Hurikán Ike, který si v karibské oblasti vyžádal na 80 lidských životů a způsobil značné materiální škody, se již přesunul nad Mexický záliv, z jehož teplých vod začal čerpat novou sílu. Podle meteorologů zesílil na druhý stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy stupnice. Severní Mexiko a Texas by mohl zasáhnout v sobotu. Prezident George Bush vyhlásil v Texasu již v předstihu stav nouze, mexické státy Yucatán a Quintana Roo vyhlásily pohotovost.

Úřady v Texasu připravují evakuaci asi milionu lidí z údolí řeky Rio Grande. Odborníci se totiž obávají, že hurikán do víkendu ještě zesílí. Večer našeho času se oko hurikánu nacházelo 410 kilometrů na západ od Floridy. Ike se přesunuje severozápadním směrem rychlostí 21 kilometrů v hodině a doprovázejí jej větry o rychlosti 160 kilometrů za hodinu.

Mexické úřady varovaly, že v severní oblasti země už nyní silně prší a hrozí protržení přehrad. Proto zvažují evakuace obyvatel. V Texasu je přichystáno asi tisíc autobusů, které by přepravily do bezpečí staré lidi, respektive osoby, které nemají vlastní automobil. V pohotovosti je 7500 příslušníků Národní gardy. Stav nouze, který Bush vyhlásil v Texasu již v předstihu, s sebou nese pomoc z federálních fondů pro potenciálně poničené oblasti.

Federální úřady se snaží také přesvědčit desetitisíce ilegálních imigrantů, že větší hrozbou je pro ně přírodní živel nežli pohraniční stráže. Slíbily, že při evakuaci nebudou zkoumat imigrační status, ale v kraji panují obavy, že ilegální imigranti odmítnou nastoupit do autobusů a uchýlit se do vládních přístřešků z obavy, že by mohli být zadrženi a deportováni.

Údolí Rio Grande se stále ještě vzpamatovává z květnového hurikánu Dolly, který tam poškodil stovky domů, celou oblast zaplavil, ale nikoho nepřipravil o život. Tato oblast patří k nejchudším ve Spojených státech - celá třetina zdejších obyvatel žije pod hranicí chudoby, zatímco federální průměr je deset procent.

Ropné společnosti v Mexickém zálivu kvůli hrozícímu příchodu hurikánu omezily těžbu, některé, jako Shell Oil a PB Plc, ji téměř úplně zastavily a evakuovaly těžaře.

V důsledku hurikánu Ike zahynulo v minulých dnech v Karibiku na osm desítek lidí, V úterý se živel přehnal nad Kubou, kde usmrtil čtyři osoby. Ike sice oproti předpovědím minul hlavní město, kubánskou metropoli nicméně bičovaly prudké lijáky a silné vichry. Úřady zde evakuovaly tisíce lidí.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/394/39397.jpg
  • Hurikán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/381/38069.jpg