Ve Venezuele přistály dva ruské bombardéry, zbraně na palubě nemají

Caracas - Dva ruské strategické bombardéry TU-160, schopné nést jaderné zbraně, přistály ve středu na vojenském letišti Libertador ve Venezuele. Stroje budou v oblasti podnikat cvičné lety. Rusko dnes popřelo, že by přílet bombardérů byl předzvěstí budování ruské základny v této zemi. Oznámilo také, že letouny nemají na palubě jaderné ani konvenční zbraně a že se po splnění letového programu 15. září vrátí do Ruska.

„Dva strategické bombardéry ruských vzdušných sil TU-160 budou několik dní podnikat cvičné lety nad neutrálními vodami. Poté se vrátí na svoje základny v Rusku,“ prohlásilo ruské ministerstvo obrany. Oficiální představitel ruského ministerstva zahraničí Andrej Něstěrenko dnes řekl, že v příletu letounů nelze spatřovat vytváření nějaké ruské vojenské základny ve Venezuele.

Venezuelský prezident a bývalý vojenský parašutista Hugo Chávez neskrývá nadšení ani to, že chce Američanům pořádně zabrnkat na nervy. Chávez řekl, že bombardéry jsou ve Venezuele v zájmu posílení její vojenské spolupráce s Ruskem a aby čelily americkému vlivu v oblasti.

Rusko a Venezuela nedávno oznámily, že připravují na listopad společné námořní manévry, do nichž se zapojí několik ruských lodí včetně atomového křižníku Petr Veliký, jenž je jednou z největších lodí světa, dále asi 1000 ruských vojáků a venezuelské letectvo a námořnictvo. Bude to poprvé od studené války, co se ruské lodi zúčastní manévrů v zóně, kde si rozhodující vliv nárokují Spojené státy. 

Kostarický prezident Oscar Arias ve středu označil chystané rusko-venezuelské manévry v latinskoamerických vodách za „logickou reakci“ na rozhodnutí USA vybudovat ve východní Evropě svůj protiraketový deštník. „Nikdo nespolkne historku, že štít má chránit před hrozbou Íránu, což je důvod, který oficiálně předkládají Spojené státy, aby ospravedlnily budování svého štítu v Evropě,“ řekl Arias, který označil rozhodnutí o vybudování štítu za provokaci a doporučil Spojeným státům, aby si jej pořídily v jiné zemi.

Venezuela posílila v posledních letech vojenskou spolupráci s Ruskem a nakoupila od něj značné množství zbraní, včetně útočných pušek Kalašnikov, vrtulníků a stíhacích bitevníků Suchoj.

  • TU 160 autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/404/40377.jpg
  • Ruský strategický bombardér TU 160 autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/404/40376.jpg
Vydáno pod