Američané vzpomínají na oběti útoků z 11. září

New York - Dnes je tomu právě sedm let, co dvě letadla unesená teroristy vletěla do Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku a jedno spadlo na Pentagon. Čtvrté se zřítilo v neobydlené oblasti v Pensylvánii. Pietní ceremoniály se konaly na místech tragických událostí v New Yorku, Washingtonu a u pensylvánského města Shakesvillu. Pietní vzpomínky se v New Yorku účastní i oba prezidentští kandidáti Barack Obama a John McCain. Ve Pentagonu byl otevřen nový památník obětem útoků.

Na místě, kde stály mrakodrapy WTC, se dnes konal už tradiční pietní akt s předčítáním jmen všech 2751 obětí. Spolu s jejich příbuznými letos četli jména i studenti z 90 států světa, včetně České republiky. Příbuzní obětí pokládali květiny na místo, kde stály mrakodrapy. Podle tradice se také nad místem neštěstí čtyřikrát rozhostila minuta ticha připomínající okamžiky, kdy letadla narazila do mrakodrapů a kdy se obě budovy zřítily.     

K sedmému výročí útoků byl dnes u washingtonského Pentagonu otevřen také první památník. V parku v těsné blízkosti budovy, do níž teroristé navedli jedno z letadel, bylo postaveno 184 laviček nesoucích jména 184 obětí. Slavnostního otevření památníku se zúčastnil také americký prezident George Bush.

Ten zde s odkazem na útoky z 11. září 2001 poznamenal, že „21. století začalo obrovským zápasem mezi silami svobody a silami teroru“. Podle Bushe se díky památníku o tragédii dovědí víc i další generace. „Dovědí se, že tato generace Američanů splnila svoji povinnost. Neunavili jsme se, nezaváhali jsme, nechybili jsme,“ prohlásil Bush.     Pietní vzpomínky se konaly také  i u provizorního památníku nedaleko Shakesvillu, kde krátce promluvil také John McCain, a na řadě dalších míst, včetně například newyorské burzy. Dnes se ještě očekává společná pieta prezidentských kandidátů Johna McCaina a Baracka Obamy, kteří se dohodli, že v tento den upustí od volebních střetů, aby ponechali prostor vzpomínkám na zemřelé.

Jestli ve světě panuje jednoznačný souhlas, že za útoky stojí teroristické hnutí al-Káida, zjišťovala organizace World Public Opinion. Průzkumu se účastnilo přes 16 tisíc lidí ze 17 zemí světa. O odpovědnosti al-Káidy nepochypuje 46 procent z nich, 15 procent viní americkou vládu, sedm procent Izrael.

Kdo je zodpovědný za útoky z 11. září 2001?


K útokům se přihlásil Usáma bin Ládin a al-Káida. Prokazatelně je provedlo 19 teroristů arabského původu, z nich 15 bylo občany Saúdské Arábie. Všichni zahynuli spolu s oběťmi.

ODSOUZENÍ:  

Zacarias Moussaoui - V květnu 2006 dostal doživotí bez možnosti propuštění, letos se proti rozsudku znovu odvolal. Je to Francouz marockého původu. Nejprve se k podílu na útocích přiznal, pak to ale dovolal. Prý byl v době příprav útoků zadržován a vyslýchán.

Munír Mutasádik - V listopadu 2006 dostal u německého soudu 15letý trest. Je to Maročan. Loni v květnu ztratil poslední možnost zvrátit rozsudek, když soud jeho odvolání zamítl.     

OBŽALOVANÍ:

Pět islámských radikálů si obžalobu vyslechlo před vojenským soudem na americké základně Guantánamo na Kubě letos v červnu, soudní jednání má začít 15. září. Údajní teroristé jsou obviněni ze 169 akcí namířených proti USA.

Chálid Šajch Muhammad - Pákistánec považovaný za číslo tři v hierarchii Al-Káidy se podle Američanů přiznal, že byl „mozkem“, který útoky vymyslel a naplánoval.

Alí Abdal Azíz - Je podezřelý z toho, že se podílel na obstarávání financí pro útoky.

Ramzí bin Šibh - Jemenec a jeden ze šéfů teroristické buňky v německém Hamburku údajně sloužil také jako spojka mezi vůdci Al-Káidy a únosci letadel.

Mustafá Ahmad Havsáví - Občan Saúdské Arábie je podezřelý z toho, že byl hlavním zdrojem financí pro teroristy.

Valíd Attaš - Pravděpodobně se měl stát jedním z únosců, teroristy prý také cvičil, akce se ale nakonec nezúčastnil, protože byl zatčen v Jemenu.

Vydáno pod