Bomba zabila prosyrského libanonského politika Aridího

Bejrút - Nálož nastražená v autě zabila v Libanonu vysokého představitele prosyrské Libanonské demokratické strany Šajcha Sáliha Aridího. Ten se stal obětí první politické vraždy po zhruba jednom roce. Atentát se stal necelý týden před plánovanými jednáními znesvářených libanonských frakcí o národním usmíření. Při útoku se zranili nejméně čtyři další lidé.

Drúzský politik Aridí byl blízkým spolupracovníkem šéfa strany a státního ministra Talála Arslana. Nálož explodovala v okamžiku, kdy nastartoval svůj vůz ve městě Bajsúr, východně od Bejrútu. Při útoku byli zraněni nejméně čtyři lidé, podle některých zdrojů až sedm osob. Není ale známo, zda šlo o náhodné kolemjdoucí, nebo o osoby spojené s Aridím. Policie uzavřela místo atentátu a zahájila vyšetřování.

Atentát na Aridího je neobvyklý v tom, že se jeho terčem stal politik z prosyrské formace. Vlna politických vražd v Libanonu, která odstartovala v únoru 2005 zavražděním libanonského expremiéra Rafíka Harírího, byla totiž dosud zaměřena na politiky odmítající vliv Sýrie v Libanonu. Podle mnohých také Damašek stál za těmito útoky, přestože to Sýrie rezolutně popírá.

Libanonská politická krize přerostla v květnu v boje mezi prosyrskými a protisyrskými frakcemi v Bejrútu a hornatých drúzských oblastech východně od libanonské metropole. Střety ukončila až dohoda o příměří vyjednaná v katarském Dauhá, která umožnila po dlouhých měsících zvolení nového prezidenta Michela Sulajmána a vznik nové vlády národní jednoty, tvořené oběma znepřátelenými bloky.

  • Nálož nastražená v autě zabila v Libanonu vysokého představitele prosyrské Libanonské demokratické strany Šajcha Sáliha Aridího autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/405/40428.jpg
  • Libanonští vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/405/40416.jpg
Vydáno pod