Thajský parlament zatím premiéra volit nebude

Bangkok - Thajský parlament odložil volbu nového premiéra na středu, protože se k hlasování nedostavil potřebný počet poslanců. Ti údajně potřebují na rozhodnutí koho volit více času. Zákonodárci tím zatím zablokovali naděje Samaka Suntcharavedže na rychlý návrat do premiérského křesla. Nejen že nehlasovali, ale ještě stáhli jeho kandidaturu na premiérské křeslo. Suntcharavedže zbavil v úterý úřadu nejvyšší soud kvůli střetu zájmů - premiér totiž moderoval televizní pořad o vaření. V Thajsku momentálně vládne prozatímní kabinet vedený dosavadním vicepremiérem Somčajem Vongsavatem.

V Thajsku už tři měsíce zuří pouliční protesty a kampaně opozice, která požaduje odvolání premiéra a celého vládního kabinetu. Vstříc jim vyšel ústavní soud, když premiéra odvolal, ovšem ne kvůli podezření z korupce, ale kvůli pořadu o vaření.

Sedm desítek poslanců Suntcharavedžovy Strany lidové moci se od svého vůdce odvrací - poslanci nechtějí o premiérovi hlasovat, dokud se nenajde kandidát, který by byl přijatelný.

K odložení hlasování je vedly obavy, že znovuzvolení Samaka Suntcharavedže jen tři dny od jeho odvolání by mělo za následek jen zintenzivnění tři měsíce trvajících demonstrací. Ty vyvrcholily okupováním zahrad premiérského komplexu.

S opětovným znovuzvolením Suntcharavedže do premiérské funkce nesouhlasily také menší strany vládní koalice. Jejich zástupci žádali ve
čtvrtek Stranu lidové moci, aby zvolila méně kontroverzního kandidáta.

Opoziční strana Lidové spojenectví pro demokracii, která protesty organizuje, varovala, že nepřijme v úřadu vlády ani Suntcharavedže, ani jiného člena vládní Strany lidové moci.

Během dnešního zasedání střežili policisté se štíty budovu parlamentu, před níž se shromáždily stovky provládních demonstrantů. Policie se obávala, aby nepropukly střety s příslušníky opozice, protože úřad premiéra, kde táboří, je od parlamentu vzdálený jen několik kilometrů.

Samaku Suntcharavedžovi nezlomila vaz opozice ale pořad o vaření.
Zdroj: ČT24