Počet obětí otráveného čínského mléka zřejmě poroste

Peking - Počet čínských dětí, které trpí zdravotními problémy po konzumaci sušeného kojeneckého mléka kontaminovaného melaminem, se bude zřejmě ještě zvyšovat. Po požití vadného mléka zatím zemřely dvě děti a dalších více než 1200 má potíže s ledvinami. Více než 50 dětí je ve vážném stavu.

V pondělí čínské úřady uvedly, že kontaminované kojenecké mléko vyrobené mlékárnou Sanlu mohlo vypít až 10 tisíc dětí. „Počet nemocných dětí může stoupat úměrně tomu, jak se pátrání po těch, které byly krmeny mlékem firmy Sanlu, rozšiřuje do venkovských oblastí,“ napsal dnes list China Daily. Počet nemocných může v nadcházejících dnech prudce vzrůst, protože další rodiče vezmou své děti na zdravotní prohlídku.

Policie zatkla dva podezřelé

Čínské úřady se snaží případ co nejrychleji vyšetřit, aby zmírnily vlnu domácí i zahraniční kritiky, že proti vadné potravině nezakročily dostatečně rychle. Policie podle informací médií zatkla dva bratry spravující firmu na sběr mléka od drobných výrobců, kteří jsou podezřelí, že mléko před dodáním k dalšímu zpracování ředili a pak „nastavovali“ chemikálií, aby to nebylo poznat.

Jejich zprostředkovatelská firma vykupovala mléko od farmářů v provincii Chu-pej a mlékárně Sanlu vyrábějící sušené kojenecké mléko dodávala asi tři tuny suroviny denně. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že majitelé firmy mléko ředili vodou, a aby se to nepoznalo, přidávali do něj melamin, což je jedna ze složek při výrobě umělých hmot. Ten prý pomáhal zmást testy, aby mléko vykazovalo normální podíl proteinů, ačkoli bylo ředěné, napsala agentura Nová Čína s odvoláním na policejní zdroje.