Gruzie má údajně důkaz, že konflikt o Jižní Osetii vyprovokovalo Rusko

Tbilisi - Gruzie zveřejnila záznamy telefonních hovorů, které údajně dokazují, že srpnový ozbrojený konflikt kvůli Jižní Osetii začalo Rusko. Z nahrávky rozhovorů mezi dvěma jihoosetskými pohraničníky podle Tbilisi vyplývá, že ruské tanky a jednotky vstoupily do Jižní Osetie dvacet hodin před začátkem gruzínské ofenzívy v noci ze 7. na 8. srpen. Pravdivost nahrávky nelze ověřit a Rusko ji odmítlo jako neseriózní.

„To dokazuje, že Gruzie jednala v sebeobraně,“ citovala agentura AP slova představitele gruzínského ministerstva vnitra Šotu Utiašviliho, který jejímu zpravodaji záznamy přehrál a přetlumočil.

Moskva to odmítá a od začátku uvádí, že konflikt začal gruzínským útokem na jihoosetskou metropoli Cchinvali a že šlo o gruzínský pokus znovu se zmocnit kontroly nad touto separatistickou oblastí. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Andrej Něstěrenko označil gruzínské tvrzení za neseriózní a podotkl, že jakýkoli větší přesun jednotek by snadno odhalily družice zemí Severoatlantické aliance.

Scheffer:

Cesta Gruzie do NATO je otevřená

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer dnes ujistil Gruzii, že cesta do aliance je pro ni otevřena. NATO se bude navzdory ruskému nesouhlasu dále rozšiřovat, uvedl Scheffer v druhý den své návštěvy Tbilisi. Varoval také Rusko, že vztahy NATO s Gruzií nemůže nikdo překazit - ani prostřednictvím vojenské síly.

NATO a Gruzie na úvod dvoudenního zasedání Rady NATO v Tbilisi v pondělí podepsaly dohodu o vytvoření společné komise s cílem posílit vzájemnou spolupráci, žádný konkrétní slib přizvání do aliance však Tbilisi nedostalo.

Scheffer rovněž odsoudil srpnovou ruskou invazi do Gruzie, kterou Moskva odrazila pokus Tbilisi znovu ovládnout odštěpeneckou Jižní Osetii. Odmítl také ruské uznání nezávislosti separatistické Jižní Osetie a Abcházie. Moskvu ale prý trestat nehodlá a chce s ní dále spolupracovat.