Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková neodstoupí

Kyjev - Předsedkyně ukrajinské vlády Julija Tymošenková dnes odmítla odstoupit, i když v úterý předseda parlamentu Arsenij Jaceňuk oznámil rozpad vládní koalice a vlastní rezignaci. Tymošenková prohlásila, že se koalice nezhroutila, že to jen prezident Viktor Juščenko a část jeho týmu demokratickou koalici zradili a opustili. Tymošenková pak Juščenka obvinila, že ničí ukrajinsko-ruské vztahy.

Na základě koaliční dohody má Tymošenková nyní podat demisi a setrvat v čele prozatímní vlády, dokud nebude zformován nový kabinet. Její dnešní vyjádření to ale nenaznačuje.

Na jednání o nové vládě, které by podle analytiků mohlo vyústit ve spojení dosavadních velkých rivalů Tymošenkové a vůdce opoziční proruské Strany regionů Viktora Janukovyče, mají politické strany 30 dní od zániku koalice. Pokud nebudou jednání úspěšná, čekají Ukrajinu další předčasné parlamentní volby - už třetí za tři roky.

Julija Tymošenková:

„Nejsme stádo ovcí, které skočí do propasti, když tam skočí jedna z nich.“

Juščenko a Tymošenková byli ústředními postavami „oranžové“ revoluce v roce 2004. Někdejší spojenectví ale přešlo ve vleklé spory. Nejnověji to bylo kvůli krizi na Kavkaze. Juščenko zaujal výrazně progruzínský a protiruský postoj, Tymošenková byla zdrženlivější.

Dnes premiérka prezidenta obvinila, že ruinuje ukrajinsko-ruské vztahy a řekla, že Ukrajina by vůči Rusku měla vést vyváženější politiku.