Livniová oficiálně vyhlášena vítězkou primárek strany Vpřed

Jeruzalém - Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová byla dnes oficiálně vyhlášena vítězkou primárek největší vládní strany Vpřed (Kadima), z nichž má vyjít nástupce premiéra Ehuda Olmerta. Ten už Livniové blahopřál a ona sama se prohlásila za vítězku po zveřejnění částečných výsledků, které naznačovaly její jasnou převahu nad hlavním rivalem, kterým je ministr dopravy a bývalý náčelník generálního štábu Šaul Mofaz.

Výsledky primárek, z nichž má vzejít i pravděpodobný Olmertův nástupce v čele vládní koalice, jsou ale podle nejnovějších agenturních zpráv výrazně odlišné od dřívějších očekávání.

Zatímco odhady po uzavření volebních místností a první výsledky sčítání hlasů signalizovaly jasné, až více než desetiprocentní vítězství Livniové, podle izraelského internetového serveru Ynet zvítězila šéfka diplomacie nakonec o pouhá dvě procenta. Z celkových 38 961 odevzdaných hlasů získala údajně 16 794, zatímco Mofaz 16 315.

Livniová v předvolební kampani vsadila na propagaci nového politického stylu bez skandálů, úplatků a využívání šedých zón. Po vyšetřováních vedených proti čtyřem posledním izraelským premiérům Livniové její sázka na zdůraznění image „čisté političky“ nakonec vyšla.

Livniová ale vítězstvím v primárkách překonala teprve první překážku a druhá, mnohem vyšší, ji teprve čeká. Až Olmert podá - podle nejnovějších nepotvrzených informací po oslavě židovského Nového roku 2. října - demisi, bude mít pouhých 42 dnů na sestavení nové vládní koalice.

A to zdaleka nebude snadné. Na jedné straně vyvíjí na Livniovou nátlak dosavadní koaliční partner, ultrakonzervativní náboženská strana Šas, která hrozí, že bez zvýšení dětských přídavků pro její stoupence, početné ortodoxní rodiny, nechá dosavadní koalici padnout. Livniová, jejíž stranickou základnu tvoří především i sekulární Židé, ale nechce ustoupit.

Na druhé straně prý bude Livniová usilovat o vládu národní jednoty se Stranou práce ministra obrany Ehuda Baraka i pravicového bloku Likud opozičního vůdce Benjamina Netanjahua. V otázce blízkovýchodního mírového procesu platí Livniová za pragmatičku, která chce pokračovat v mírových jednáních s Palestinci. Už přes rok ostatně spolupracuje v tomto směru s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou a stojí v čele izraelského týmu vyjednávačů.