V Bhútánu korunovali nového krále - nejmladšího na světě

Thimphu - V himálajském státu Bhútán mají nového krále. V 28 letech se jím stal Džigme Khesar Namgjel Vangčuk. Při slavnostním obřadu se stal pátým "dračím králem" - jak tuto funkci tradičně v Bhútánu nazývají. Nový král získal vzdělání na univerzitě v Oxfordu a na svou korunovaci čekal dva roky. Je nejmladší hlavou státu na světě. Poslední monarchie jihozápadní Asie Bhútán je velká asi jako Švýcarsko a má 700 tisíc obyvatel.

Džigme Khesar vykonává reformovanou funkci vládce již od roku 2006, kdy se jí vzdal jeho otec Džigme Singhje Vangčuk, za krále byl ale korunován teprve dnes. Právě dnešní datum totiž doporučili astrologové jako nejlepší - z hlediska bhútánského kalendáře je to osmý den devátého měsíce roku krysy, což je prý šťastné datum pro vládce i zemi.

Na korunovaci pátého „dračího krále“ (druk gjalpo) se do vyzdobeného hlavního města Thimphu přišly podívat desetitisíce lidí z celé země. Obřad se uskutečnil v rozlehlé bílé pevnosti ze 17. století, která slouží současně jako administrativní budova i jako klášter.

Džigme Khesara, oděného do roucha v červené a zlaté barvě, uvítali tancem v rytmu bubnů, trub a činelů pestrobarevně oblečení bosí tanečníci. Pak mu jeho otec v trůnním sále paláce na hlavu posadil červenočernou stříbrem vyšívanou hedvábnou a saténovou korunu s obrázky bílých lebek a s modrou havraní hlavou na vrcholku. Tato koruna představuje nejvyšší válečné božstvo Bhútánu a monarchii, která zemi sjednotila před sto lety.

Král se usadil se zkříženýma nohama na vyzdobeném zlatém trůnu a vysocí hodnostáři mu poté přinesli obětní dary v podobě ovoce, vína a jídla a osm různých předmětů, mezi nimiž byly i deštník symbolizující nejvyšší moc a ryba značící moudrost. Po jednodenním ceremoniálu budou ještě následovat dvoudenní oslavy po celé zemi.

Demokratické reformy, které uskutečnil otec čerstvě korunovaného vládce, jenž se může pochlubit vzděláním na Oxfordské univerzitě, ponechávají krále jako hlavu bhútánského státu. Většinu pravomocí však převádějí na vládu odpovědnou parlamentu, jenž také dvoutřetinovou většinou může krále sesadit. Parlamentní volby se v Bhútánu konaly poprvé loni v březnu.