Americké rakety zabily v Pákistánu nejméně pět lidí včetně uprchlého teroristy

Islámábád  - Nejméně pět lidí včetně hledaného teroristy dnes připravily o život americké rakety při útoku na pákistánskou kmenovou oblast Severní Vazíristán. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na pákistánské oficiální činitele. Američané zaútočili prostřednictvím bezpilotního letadla ze sousedního Afghánistánu. V oblasti se podle dřívějších vyjádření amerických představitelů nacházejí základny teroristické sítě Al-Káida.

Podle informací agentury Reuters, která se odvolává na zdroje pákistánské špionáže, byly na oblast v Severním Vazíristánu odpáleny dvě až tři rakety a jedna z nich zabila britského ozbrojence Rašída Raufa, který byl na útěku z pákistánského vězení. Další obětí dnešního náletu se údajně stal také egyptský ozbrojenec Abú Zubaír al-Masrí.

Rauf bývá spojován s přípravou teroristických útoků pomocí tekutých bomb na sedm letů z londýnského letiště Heathrow do Severní Ameriky. Komplot byl odhalen v létě předloňského roku a zásadně změnil bezpečnostní opatření na světových letištích.

Pákistán si na útoky stěžuje

Dnešní raketový útok následoval jen dva dny poté, co Pákistán podal protest u amerického velvyslance proti raketovým útokům, které proti pohraniční oblasti na severozápadě Pákistánu provádějí americké jednotky rozmístěné v sousedním Afghánistánu.

Spojené státy údajně uskutečnily od poloviny letošního srpna zhruba dvě desítky útoků na severozápadní Pákistán. Ostřelování směřuje na údajné úkryty ozbrojenců radikálního hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Káida, kteří odsud vedou útoky na obou stranách afghánsko-pákistánské hranice.

Přeshraniční útoky vyvolávají napětí mezi USA a Pákistánem a Islámábád už americkou armádu několikrát vyzval, aby od této praxe upustila, protože tím porušuje pákistánskou suverenitu.