Nejčastější onkologický zabiják mužů: rakovina plic

Praha - Čeští muži nejčastěji umírají na rakovinu plic. Ročně je zjištěna u 4600 mužů, 3900 zemře. Až třetina přijde ve fázi, kdy pro ně už žádná léčba není. Tři čtvrtiny případů jsou odhaleny v pokročilém stadiu, kdy vyhlídky na úspěch jsou omezené. Navíc jen 15 procent z nich může podstoupit operaci, která dává naději na úplné vyléčení.

Jak uvedl přednosta kliniky plicních nemocí a TBC Fakultní nemocnice Olomouc profesor Vítězslav Kolek: „Karcinom plic je v Česku nejčastějším nádorem u mužů, tvoří u nich 22 procent všech nově vzniklých zhoubných nádorů.“ Problém je podle profesora v tom, že muži mají sklon své potíže podceňovat. Snadno tak může být přehlédnuta počáteční fáze vážného onemocnění. Odklad návštěvy u lékaře se může s odstupem času ukázat jako chyba, kterou nelze napravit. Lékaři proto prosazují screening pro kuřáky od 45 let, kteří jsou touto zhoubnou nemocí nejvíce ohroženi.

70 procent pacientů s rakovinou plic tvoří kuřáci

Ivona Grygárková ze stejné kliniky dodává, že 70 procent pacientů s rakovinou plic tvoří kuřáci, 30 procent ale vznikne u lidí, kteří nikdy nekouřili. Kuřák si vykouřením 200 000 cigaret padesátkrát zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic. Vliv však má i nezdravé životní prostředí, ionizující záření a některé chemické látky, jako je azbest, a také nesprávná životospráva, trvalý stres a nadměrné požívání alkoholu.

„Nejčastějšími příznaky rakoviny plic mohou být kašel, bolesti na hrudníku, opakované záněty plic a dušnost. Dále nechutenství, chrapot, hubnutí, horečky, vykašlávání krve a celková slabost,“ vysvětlila Grygárková. Podle ní je varovným znakem zejména dlouhotrvající kašel.

Operačně lze odstranit nádor odhalený včas

Pokud má někdo potíže tohoto rázu, měl by navštívit svého praktického lékaře. Ten ho vyšetří, a pokud pojme podezření na plicní nádor, pošle ho na rentgen hrudníku. CT vyšetření a bronchoskopie, kdy se do průdušnice zavede tenká trubice s optickým vláknem, pak diagnózu a rozsah onemocnění upřesní.

Operačně odstranit lze včas odhalený nádor, většina nemocných ale je odkázána jen na konzervativní způsob léčby ozařováním, chemoterapií a nově i cílenou biologickou léčbou. Ta prodlouží život i velmi vážným pacientům. Nemoc však bývá odhalena v samém počátku spíše náhodou, například při předoperačním vyšetření. Díky včasné diagnóze zdolal rakovinu plic s úspěchem například exprezident Václav Havel.