Na dvou letištích v Bangkoku byl vyhlášen výjimečný stav

Bangkok - Na dvou letištích v metropoli Bangkoku, jež okupují protivládní demonstranti, dnes vyhlásil thajský premiér Somčaj Vongsavat výjimečný stav. Toto opatření vládě umožňuje nasadit armádu. Opozice žádá odstoupení vlády a oznámila, že je připravená na svou obranu použít lidské štíty. Už od úterka blokují stoupenci opozice thajské hlavní mezinárodní letiště Suvarnabhumi a do středy na něm uvízly tisíce zahraničních turistů. Nyní úřady uzavřely bangkocké letiště Don Muang, které slouží pro vnitrostátní lety.

Náměstek thajského ministra zemědělství po skončení schůzky kabinetu, která se konala v Čchíengmaji, hlavním městě stejnojmenné severothajské provincie, komentoval vyhlášení krizové situace: „Kabinet se dohodl na využití výjimečného stavu na dvou letištích, aby tamní situaci vrátil zpátky do normálu.“ Výjimečný stav dává ministerskému předsedovi šanci nasadit armádu k obnově pořádku a úřadům umožňuje omezit jisté občanské svobody. Podle premiéra se policejní a vojenské jednotky budou snažit skoncovat s blokádou bangkockých letišť, která působí ekonomice značné ztráty. Vongsavat zároveň obvinil demonstranty, že „zemi i veřejnost drží jako rukojmí“. Nicméně jakékoliv řešení situace by mělo být nenásilné. Bezpečnostní složky by měly s protestujícími nejprve vyjednávat.

Bangkok je  nedostupný pro všechny lety

Nyní je thajská metropole naprosto nedostupná pro všechny letecké spoje. Stoupenci opozice blokují thajské hlavní mezinárodní letiště Suvarnabhumi už od úterka a do středy na něm uvízly tisíce zahraničních turistů. Letiště má zůstat mimo provoz minimálně do 18:00 místního času v sobotu (12:00 SEČ).

Protivládní demonstranti si rovněž vynutili dnešní uzavření bangkockého letiště Don Muang, které slouží pro vnitrostátní dopravu, když vtrhli do budovy jeho terminálu. Úřady komplex uzavřely z obavy, že by demonstranti mohli ublížit cestujícím a poškodit letadla.

Evakuace tisíců turistů ze země začne v příštích 48 hodinách

Dnes ohlásilo thajské ministerstvo turistického průmyslu informaci, že úřady začnou evakuovat tisíce uvázlých turistů v příštích 48 hodinách ze země prostřednictvím jedné či dvou vojenských základen ležících nedaleko Bangkoku. Letadla pro evakuaci mají zajistit thajské aerolinie. Ministerstvo rovněž zvažuje přepravu turistů autobusy a vlaky na další letiště v zemi, mimo jiné v Čchíengmaji a na ostrově Pchúket. Správa letišť upozornila letiště v jiných městech, aby byla připravena přijímat přesměrované lety.

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové se na české diplomaty v Thajsku obrátila asi stovka Čechů, kteří v zemi pobývají. „Nikdo nebyl v tísni a thajská strana nám v tuto chvíli přislíbila kompenzace pro turisty,“ uvedla mluvčí.  

Předseda thajské vlády Vongsavat s ohledem na šířící se zvěsti o tom, že armáda chystá vojenský převrat, dnes také nařídil členům ozbrojených složek, aby zůstali v kasárnách, uvedl vládní mluvčí. Zároveň však popřel fámy, že premiér hodlá sesadit vlivného šéfa armády Anuponga Paodžindu, který ve středu na kabinet apeloval, aby rozpustil parlament a vypsal předčasné volby.

Opozice chce pokračovat v protestech do doby, než podá premiér demisi

Armáda ve středu vyzvala obě strany k ukončení krize, ale neúspěšně. Premiér Vongsavat výzvu odmítl s odůvodněním, že jeho vláda byla demokraticky zvolena. Opoziční Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), které už šest měsíců usiluje o svržení údajně zkorumpovaného, loutkového kabinetu spojeného se svrženým expremiérem Tchaksinem Šinavatrou, prý zase bude pokračovat v okupaci letišť a v dalších protestech, dokud premiér nepodá demisi.

Násilím ale ozbrojené složky situaci podle svých slov zatím řešit nechtějí; šéf armády Paodžinda dnes zopakoval, že puč neplánuje. „Armáda rozmístila ze strategických důvodů tanky, ale mohu potvrdit, že se nechystá žádný převrat a že armáda není ve stavu pohotovosti,“ tlumočil jeho vyjádření armádní mluvčí.

Šéf armády Paodžinda: Puč nemá smysl

Podle Paodžindy nemá puč smysl - armáda prý nemůže vyřešit hluboký politický rozkol mezi bangkockou elitou a střední třídou, které Šinavatru nenávidí, a venkovem a městskou chudinou, které Šinavatru podporují.

Násilné střety hrozí hlavně v metropoli , protože stoupenci vlády pohrozili odvetnými protesty a pochody v ulicích. Místní sdělovací prostředky oznámily, že během noci na dnešek bylo slyšet několik malých explozí v blízkosti úřadu thajského premiéra, který od srpna okupovali příznivci PAD, ale podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn. Dnes v Bangkoku panuje klid.