Další kořist somálských pirátů - tanker s chemikáliemi

Nairobi - Somálští piráti v Adenském zálivu dnes unesli chemický tanker Bataglia. Třem členům posádky se ale podařilo uprchnout, zachránila je francouzská fregata. Tanker plul pod liberijskou vlajkou, na jeho palubě byla indicko-bangladéšská posádka a dva britští strážci. Piráti dnes udělali také jedno vstřícné gesto, propustili řeckou loď, kterou zadržovali přes dva měsíce.

Při útoku šesti pirátů tři muži z posádky, dva Britové a jeden Ir, skočili do vody, když spatřili evropské vojenské vrtulníky, které prováděly hlídkový let nad oblastí. Jeden z vrtulníků je nakonec z vody vytáhl a dopravil na palubu francouzské fregaty. Zachránění byli nakonec přepraveni na britskou fregatu, nicméně odmítli jakýkoliv kontakt s tiskem. Osud zajaté lodi a zbývajících členů posádky zatím není znám.

Piráti dnes také propustili řeckou loď. „Loď MV Centauri byla propuštěna, nyní je plavidlo na cestě k přístavu Mombasa,“ oznámil Andrew Mwangura z Východoafrické námořnické asistenční služby. Loď s posádkou 26 Filipínců převážela v polovině září 17 tisíc tun soli do Keni, když ji u somálských břehů piráti zajali.  

Za letošek už u somálských břehů podnikli piráti 96 útoků, 39 lodí přitom unesli. V současnosti zadržují 15 plavidel s téměř 300 námořníky, za jejich propuštění požadují mnohamilionové výkupné v dolarech.  

Dosud největší kořist získali piráti v polovině listopadu, kdy unesli saúdskoarabský ropný tanker Sirius Star s nákladem ropy za více než 100 milionů dolarů a s 25člennou posádkou.