Po útocích se vyostřují vztahy mezi Indií a Pákistánem

Bombaj - V Indii rezignují další představitelé kvůli teroristickému útoku na Bombaj. Nejnověji nabídl demisi premiér státu Maháráštra, ve kterém město leží. Už v neděli odstoupil ministr vnitra Šivradž Pátil a poradce pro otázky národní bezpečnosti M. K. Narajanan. Masakr, při kterém zahynulo 172 lidí, také výrazně vyostřil napětí mezi Indií a sousedním Pákistánem po obvinění, že útočníci byli vysláni odtamtud. To potvrdil i jediný přeživší atentátník.

Po výslechu jediného útočníka, který přežil zásah speciálních jednotek, oznámily indické úřady, že teroristé podstoupili několikaměsíční výcvik právě v Pákistánu. Zadržený Azam Amir Kasav přiznal, že výcvik podstoupil v budově teroristické organizace Laškare tajjaba. Podle pákistánského prezidenta se ale jedná o organizace, jejíž činnost se Islámábád snaží potírat.

Indie už údajně má jména dvou hlavních zosnovatelů bombajských útoků. Ti se údajně mají skrývat v Pákistánu a Indie žádá jejich vydání. 

Kriket Indie vs. Pákistán nebude

„Obě země spolupracují na vyšetřování. Zároveň nad nimi stále visí hrozba konfrontace. Indie nasadila velmi tvrdý postoj vůči Pákistánu a přerušila mírový proces se svým sousedem. Indický prezident také odvolal chystanou cestu do Pákistánu,“ informuje zpravodaj ČT Filip Kanda. Dodává, že včera se objevily spekulace o pohybu pákistánské armády na pákistánsko-indické hranici. To ale Pákistán odmítá.

Všechny kontakty mezi oběma zeměmi, disponujícími jadernými zbraněmi, jsou odvolány. Týká se to i tak kuriózní situace, jako je sportovní utkání. Odvoláno bylo například kriketové utkání mezi Pákistánem a Indií.

Pákistán: Nad útoky nám krvácí srdce

Na druhou stranu Pákistán stále nabízí spolupráci ve vyšetřování. Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí v televizi prohlásil, že srdce Pákistánu krvácí nad událostmi v Indii. Zardárí také varoval, že cílem teroristů je právě rozpoutání konfliktu mezi Pákistánem a Indií.

Atmosféra v Bombaji je nadále napjatá, protože existuje možnost, že někteří atentátníci unikli policii a stále se pohybují ve městě. Ještě více se však obyvatelé bojí případného opakování útoků. Přijímají se také větší bezpečnostní opatření. Do Bombaje dnes dorazil tým amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), který bude pomáhat s objasněním příčin útoku. Ve středu má do Indie přijet americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová.

Tádž Mahál propouští 1 500 lidí

Útoky budou mít ekonomický dopad nejen na samotnou Bombaj. Utrpí například indický turistický ruch, sníží se i investice proudící do země. Samotný hotel Tádž Mahál, centrum jednoho z útoků, musel propustit 1 500 zaměstnanců, protože ho čeká roční rekonstrukce.

Podle prvních odhadů stály útoky Indii 500 milionů dolarů. Následné ztráty mohou být ještě vyšší.

Vydáno pod