Zimbabwská metropole je bez vody

Harare - Zimbabwské hlavní město Harare je bez dodávek vody, chybí totiž chemikálie na její čištění. V zemi přitom už od léta výrazně přibývá případů cholery, která se šíří hlavně znečištěnou vodou. Od srpna zemřelo téměř 400 lidí, 11 tisíc lidí je nakažených. Na nemoc zabírají léky, těch je ale v zemi nedostatek.

Zimbabwský úřad, který obhospodařuje distribuci vody, postrádá síran hlinitý na čištění vody. „Většina čtvrtí v Harare včetně centra od včerejška nemá vodu. Úřad zastavil čerpání vody, protože nemá potřebné chemikálie,“ napsal místní deník The Harald. Lidem v ulicích metropole schází voda, někteří se snaží vykopávat studny.

Zimbabwské ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo od srpna 11 071 případů onemocnění cholerou, 425 lidí už na tuto nemoc zemřelo. Situace se navíc může ještě zhoršit, neboť nastane období dešťů. Cholera je totiž přenášena především kontaminovanou vodou. Pokud nedostane nemocný léky, průjmy a zvracení způsobují dehydrataci, jež následně může vést ke smrti.

Ministr zdravotnictví přiznal, že cholera zasáhla 9 z 10 provincií a občanům doporučil, aby si z preventivních důvodů přestali podávat ruce. Za kolaps zdravotnictví podle vlády můžou sankce Západu. To opoziční lídr Morgan Tsvangirai svět požádal o pomoc. „Naši zemi stravuje humanitární krize, za kterou mohou lidé. Prosím ostatní státy, aby pomohly, než dojde k obrovské katastrofě,“ prosil Tsvangirai.

Šíření epidemie jen podtrhlo úpadek dříve prosperující země. Množí se nepokoje. Policie musela zasáhnout proti desítkám lidí - zejména vojákům, kteří ztratili trpělivost, když stáli celý den ve frontě u banky, aby si vybrali hotovost.

Vojáci se do výtržností v zemi zapojili poprvé, armáda je považována za věrného stoupence prezidenta Mugabeho. Kdyby se od něj odvrátila, oslabilo by ho to. I vojákům ale zřejmě dochází trpělivost. V zemi je vážný nedostatek potravin a paliva, nezaměstnaných je přes 90 % a zimbabwský dolar se zhroutil. Inflace dosáhla oficiálně 230 milionů procent. Podle odhadů je ale ještě vyšší.

Vydáno pod