Obama potvrdil, že Clintonová a Gates budou v jeho vládě

Chicago - Nově zvolený prezident Barack Obama dnes na tiskové konferenci představil svůj tým pro zahraniční a bezpečnostní politiku. Potvrdil předešlé spekulace, že se jeho někdejší stranická rivalka v boji o nominaci do prezidentských voleb Hillary Clintonová stane ministryní zahraničí. Obama zároveň oznámil, že nemá důvod měnit dosavadního ministra obrany Roberta Gatese. Ten bude zastávat stejný post i v jeho vládě. Hlavním Gatesovým úkolem bude podle nového amerického prezidenta zodpovědné ukončení války v Iráku.

„V tomto nejistém světě přišel čas pro nový začátek, pro nové americké vedení ve 21. století. Musíme se chopit těch příležitostí, které před námi stojí. Musíme se postavit našim nepřátelům a posílit naše aliance a další vytvořit. Musíme světu znova ukázat, že Amerika bude vždy stát za svými lidmi, protože chceme být majákem světa demokracie,“ prohlásil dnes Barack Obama. I proto chtěl nový prezident vytvořit stabilní a silný tým, který by se staral o otázky bezpečnosti a zahraniční politiky. Jako první povolal Obama do svých služeb Hillary Clintonovou.

„Děkuji za tuto čest. Jestliže to bude potvrzeno, přijmu pověření, abych mohla sloužit lidu a USA,“ reagovala Hillary Clintonová na Obamovo prohlášení, že by ji chtěl ve vládě jako ministryni zahraničí. Nově zvolený americký prezident uvedl, že nemá obavy, že by Clintonová nebyla tou správnou osobou, která by nedovedla řešit mezinárodní problémy.

Barack Obama:

„USA chtějí být majákem světa demokracie.“

Obama dále oznámil, že nemá důvod měnit Roberta Gatese ve funkci ministra obrany. „Stojíme ve dvou válkách, uvědomuji si osobní zodpovědnost za naše vojáky a musím přijmout svoji odpovědnost. Budu rád a poctěn, jestliže budu moci sloužit lidu a prezidentu Obamovi,“ komentoval to Robert Gates. Ten bude mít ale podle Obamy nové poslání - zodpovědným způsobem skončit válku v Iráku tím, že Američané se ze země stáhnou, a definitivně tak předají vládu do rukou Iráčanů. Obama na dnešní tiskové konferenci také ujistil, že USA budou dále investovat do posilování americké armády v boji proti al-Káidě a Talibanu.

Nový Obamův tým - „Koalice rivalů“

Dnes v Chicagu Obama také oznámil jména dalších členů jeho zahraničněpolitického a bezpečnostního týmu. Obamovým poradcem pro národní bezpečnost se stane James Jones, ministrem spravedlnosti někdejší státní zástupce Eric Holder, ministryní vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová a velvyslankyní v OSN Susan Riceová. Obama uvedl, že členové jeho zahraničněpolitického a bezpečnostního týmu sdílejí jeho snahu o naplnění cíle, že Amerika bude hrát roli světového vůdce.

Zpravodaj ČT v USA Michal Kubal poukázal na to, že nový Obamův tým je jakousi koalicí rivalů. Hned tři členové týmu nového amerického prezidenta bývali totiž Obamovými velkými kritiky. Kromě demokratické rivalky v primárkách Clintonové patřili ke kritikům i nový poradce pro bezpečnost James Jones nebo třeba budoucí viceprezident Joseph Biden. Podle Kubala si vybral tyto lidi Barack Obama proto, že nechce mít ve svém kabinetu politiky, kteří by mu všechno odkývali. Chce naopak, aby se v Bílém domě hodně diskutovalo.

KDO JE KDO v Obamově zahraničněpolitickém a bezpečnostním týmu

Hillary Clintonová

Byla to první dáma USA v letech 1993 až 2001, kdy byl prezidentem její manžel Bill Clinton. V roce 2000 byla zvolena do Kongresu a v roce 2006 senátorský mandát za stát New York obhájila. Clintonová prohrála letos boj o nominaci za Demokratickou stranu do prezidentské funkce. V primárkách ji porazil právě Barack Obama, který ji nyní chce ve vládě jako ministryni zahraničí. Narodila se 26. října 1947 v Chicagu. V roce 1973 absolvovala práva na Yaleově univerzitě.

Robert Gates

Gates se ministrem obrany stal v prosinci 2006, kdy ho do funkce jmenoval prezident George Bush. Osvědčil se jako ministr, který ne vždy automaticky poslouchal pokyny shora a který si získal důvěru vojenských velitelů. I proto ho do stejné funkce potvrdí i nově zvolený prezident Barack Obama. Robert Michael Gates se narodil 25. září 1943 ve státě Kansas. Díky tomu, že vystudoval historii, byl expertem na bývalý Sovětský svaz a východní Evropu. V letech 1991-1993 stál v čele Ústřední zpravodajské služby (CIA). Po odchodu ze CIA v roce 1993 přednášel na různých univerzitách.

Eric Holder

Jeden ze současných Obamových poradců by se měl stát ministrem spravedlnosti, na stejném ministerstvu působil již během vlády Billa Clintona jako náměstek (1997-2001). Holder má za sebou praxi soudce i prokurátora. Eric Himpton Holder, Jr. se narodil 21. ledna 1951 v newyorském Bronxu.

Janet Napolitanová

Je to guvernérka Arizony, nyní by se měla stát ministryní pro vnitřní bezpečnost. V čele Arizony je právnička Napolitanová od ledna 2003, v roce 2006 byla znovu zvolena. V letech 1999 až 2002 byla generální prokurátorkou státu Arizona. Narodila se 29. listopadu 1957 v New Yorku.

James Jones

Je to vysloužilý generál námořnictva a bývalý vrchní velitel sil NATO v Evropě. Teď bude zastávat velmi důležitou funkci národního bezpečnostního poradce. Jones je vysoký představitel, respektovaný jak demokraty, tak republikány. Dříve byl výrazným kritikem Bushovy administrativy kvůli vedení války v Iráku. Loni Jones předsedal nezávislé komisi Kongresu, která analyzovala bezpečnostní situaci v Iráku. V listopadu 2007 byl ministrem zahraničí jmenován zvláštním vyslancem USA pro Blízký východ. James Logan Jones se narodil 19. prosince 1943 v Kansasu.