Kontaminované čínské mléko si vyžádalo už svou šestou oběť, 300 tisíc lidí je nemocných

Peking - Na šest mrtvých a téměř 300 tisíc nemocných dnes zvýšila Čína oficiální bilanci obětí kontaminovaného mléka. Čínské ministerstvo zdravotnictví dosud uvádělo, že po konzumaci mléka zemřely čtyři děti. 54 tisíc lidí trpělo zdravotními problémy. Ministerstvo neuvedlo, proč vydává novou oficiální bilanci s takovým zpožděním. Informace přinesla agentura Reuters.

Skandál kolem melaminu v sušeném kojeneckém mléce začal už letos v září. Čínské sdělovací prostředky už v uplynulých měsících spekulovaly o tom, že počet dětí, které mají kvůli pití mléka problémy s ledvinami, je vyšší než oficiálně uváděné číslo. V říjnu napsala tisková agentura Nová Čína, že potíže má asi 75 tisíc dětí.

Agentura Reuters podle zpráv v čínských médiích tentýž měsíc spočítala, že kontaminovaným mlékem bylo zasaženo více než 90 tisíc dětí. Podle nejnovějších údajů má nyní zdravotní problémy celkem 294 tisíc dětí, z nichž 51 900 bylo hospitalizováno a 861 dětí v nemocnici stále zůstává. Stav 154 z nich lékaři kvalifikují jako „vážný“.