Turisté se na náměstí sv. Marka znovu brodili vodou

Benátky - Město postavené nad mořem se i dnes ocitlo pod hladinou. Benátky včetně slavného náměstí svatého Marka v poledne znovu zaplavila vysoká voda. Záplavové centrum při benátské radnici předpovědělo, že voda dnes vystoupá do výšky 115 centimetrů nad normál, moře se však zastavilo u 102 centimetrů. Během odpoledne má moře znovu klesat a večer spadnout na svou běžnou úroveň. V pondělí dosáhla vysoká voda rekordu za posledních 22 let a moře se vzedmulo o 156 centimetrů nad normál.

Pondělní vzedmutí moře oživilo diskuse o projektu Mojžíš, který je založen na systému 78 mobilních přehrad vedoucích v délce dvou kilometrů napříč benátskou lagunou. Ty by během normální hladiny moře zůstávaly otevřené, v případě vzduté vody by se však uzavřely a zabránily tak průniku vody do Benátek a jejich zaplavení, jak se to děje dosud. Projekt je ve výstavbě od roku 2003 a měl by být dokončen v roce 2012.

Zranitelnost Benátek ze strany moře dokumentuje fakt, že jen během desetiletí 1993-2002 se město ocitlo na mnoho dnů pod vodou víc než padesátkrát. Celé město se za 20. století propadlo o 23 centimetrů.

Nejhorší vysoká voda v moderních dějinách Benátek se datuje ke 4. listopadu 1966, kdy město zalila voda až do výšky 194 centimetrů. Ve stejné době byly pod vodou i další části Itálie, kterou tehdy poznamenaly katastrofální záplavy.