V Bangkoku končí blokáda letišť, přistálo první letadlo s turisty

Bangkok - Letecký provoz v Thajsku se postupně obnovuje. Poté, co už v úterý začala létat nákladní letadla, přistálo ráno našeho času na bangkokském letišti Suvarnabhumi první letadlo s turisty z ostrova Pchúket. Odpůrci vlády letiště uvolnili poté, co thajský ústavní soud rozpustil několik vládních stran a několik jejich lídrů vyřadil na pět let z politiky. Demonstranti ale slibují, že se vrátí, pokud by to "země a král potřebovali".

Ředitel letištní správy podle agentury Reuters řekl, že zatím se nedá říci, kdy bude letiště uvedeno do plného provozu. Bude trvat několik dní, než bude terminál vyčištěn. Také je třeba nastartovat počítačový systém a provést další kontroly.

„Demonstranti letiště skutečně opustili. První letadlo přivezlo cestující z jižního Thajsko a další odvezlo turisty do Austrálie,“ informovala ČT redaktora Michala Hergetová.

Thajští protivládní stoupenci Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), kteří déle než týden blokovali dvě letiště v hlavním městě Bangkoku, dnes opustili kontrolní stanoviště a začali si balit věci na cestu domů. Reagovali tak na rozhodnutí thajského ústavního soudu, který v úterý rozpustil tři ze šesti vládních stran a 31 jejich vrcholným představitelům, včetně premiéra Somčaje Vongsavata, zakázal na pět let politickou činnost. Právě odstoupení premiéra bylo cílem demonstrací, jejichž účastníci usilují o svržení vlády již od května.

Scény na letišti Suvarnabhumi dnes spíš než konec protivládního protestu připomínaly skupiny fanoušků rozcházejících se po hudebním festivalu, píše agentura Reuters. Protestující se loučili, vyměňovali si na sebe kontakty a slibovali si, že se zase brzy sejdou.

Úřadující předseda vlády Čavarat Čarnvirakul dnes potvrdil, že parlament bude o novém premiérovi hlasovat příští pondělí. „Mluvil jsem s předsedou parlamentu a shodli jsme se, že volba nového premiéra bude 8. prosince,“ řekl Čarnvirakul novinářům.

Ještě dnes by měly ze Suvarnabhumi odletět mezinárodní spoje do Sydney, Dillí, Tokia, Frankfurtu, Soulu a Kodaně. Přílet prvních mezinárodních spojů se očekává kolem čtvrteční půlnoci místního času. Osmidenní blokádu letišť citelně pocítila a pocítí thajská ekonomika, která se už tak potýká s dopady globální ekonomické krize. Kvůli zablokovaným bangkockým letištím Suvarnabhumi a Don Muang v Thajsku uvízlo na 300 tisíc turistů, včetně asi 500 Čechů.