Riceová přiletěla urovnat spory mezi Indií a Pákistánem

Dillí - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes přiletěla na návštěvu Indie. Cílem její návštěvy je uklidnit napětí, které panuje mezi Indií a Pákistánem po nedávných teroristických útocích v Bombaji. Jejich pachatelé podle vyšetřování pocházeli právě z Pákistánu a USA už vyzvaly Islámábád, aby při vyšetřování spolupracoval. Islámábád ale jakýkoliv podíl na útocích rezolutně popírá a asi dvacítku lidí podezřelých z teroristických útoků v Bombaji nevydá. Riceová nevyloučila, že za útoky může být i teroristická organizace al-Káida.

Tři dny trvající akce teroristů v indické finanční metropoli Bombaji si minulý týden vyžádala 171 lidských životů a 294 osob bylo zraněno. Oznámil to dnes v oficiální bilanci mluvčí vlády státu Maháráštra Bhúšán Gagrání, podle nějž už byla spočtena všechna mrtvá těla. Mezi oběťmi je 26 cizinců, dodal s tím, že oficiální počet obětí by už mohl stoupnout jen v případě, že by zemřel některý ze zraněných.

Terorismus nehrozí jen z Afghánistánu a Iráku, ale i z Pákistánu

Jak uvedl zpravodaj ČT Filip Kanda, Indie si od návštěvy šéfky americké diplomacie slibuje velmi mnoho. Očekává, že Riceová vysloví tvrdá slova na adresu Islámábádu a vyvine na něj vyšší tlak, aby spolupracoval s Indií při vyšetřování teroristických útoků z minulého týdne. Do Islámábádu zamíří Riceová ve čtvrtek.

Podle Indie si USA stále více uvědomují, že boj proti terorismu se netýká jen Afghánistánu nebo Iráku, ale i Pákistánu, kde byly připravovány ty nejhrůznější útoky a kde vznikla teroristická organizace al-Káida nebo radikální Taliban.

O uvolnění napětí bude usilovat i předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Mike Mullen, který dnes přicestoval do Islámábádu. Mullen se setká se zástupci pákistánské vlády i armády a bude s nimi jednat o bezpečnostní situaci v regionu.

Riceová: Za útoky může být i al-Káida

Přestože indičtí vyšetřovatelé spojují s atentátem islámskou organizaci Laškare tajjaba, Riceová nevyloučila ani možnost, že za útokem stojí al-Káida. „Ať už se na tom útoku al-Káida přímo podílela nebo ne, je to jednoznačně ten druh terorismu, na němž se al-Káida podílí,“ řekla. Vyzvala Pákistán k razantnějšímu zapojení do vyšetřování teroristického útoku v Bombaji.

Indické úřady v pondělí po výslechu jediného přeživšího atentátníka oznámily, že teroristé absolvovali několikaměsíční výcvik v Pákistánu, než se po moři přeplavili do Indie. Indické ministerstvo zahraničí v souvislosti s tím vyzvalo Islámábád, aby přistoupil k „energické akci proti elementům“ v Pákistánu, které za masakr nesou zodpovědnost.

Pákistán podezřelé teroristy nevydá

Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí ale v úterý prohlásil, že jeho vláda není za útoky v Bombaji odpovědná, a zpochybnil i indické tvrzení, že jediný útočník, kterého se podařilo zadržet živého, je Pákistánec. „Nedostali jsme žádný hmatatelný důkaz, který by říkal, že to byl jednoznačně Pákistánec. Velmi o tom pochybuji,“ prohlásil Zardárí. „Ti střelci i ti, kdo to naplánovali, ať je to kdokoli - to jsou lidé stojící mimo jakýkoli stát, kteří drží jako rukojmí celý svět,“ dodal. Naznačil také, že Pákistán nevydá Indii 20 osob podezřelých z terorismu, o něž Dillí v pondělí požádalo. „Pokud budeme mít důkazy, zahájíme s nimi přelíčení u svých soudů a odsoudíme je,“ řekl prezident.

Mezi 20 údajnými teroristy je podle indických médií mimo jiné jeden z šéfů bombajského podsvětí Dáud Ibráhím, jenž má údajně na svědomí organizaci pumových atentátů v Bombaji v roce 1993 s 250 mrtvými. Není ale zřejmé, zda existuje spojitost hledaných osob s teroristickým útokem z minulého týdne.

Pákistánská vláda mezitím vyzvala ke klidu a ignorovala nabídku ozbrojenců hnutí Taliban, kteří v oblasti podél hranic s Afghánistánem bojují proti pákistánské armádě, že svůj boj přeruší a zapojí se do případné války proti dávnému nepříteli - Indii.