Zemřel ruský pravoslavný patriarcha Alexij II., Medveděv zrušil zahraniční cestu

Moskva - Ve věku 79 let zemřel dnes ve svém sídle v Peredělkinu u Moskvy patriarcha moskevský a celé Rusi Alexij II. Příčinu úmrtí tisková služba patriarchátu neuvedla, agentury ale připomínají, že patriarcha dlouho trpěl srdeční chorobou. Alexij II. vedl ruskou pravoslavnou církev od smrti svého předchůdce Pimena v roce 1990. Byl to její šestnáctý patriarcha a byl označován za prvního, který byl do této funkce zvolen bez tlaku sovětských úřadů. Ruský prezident Dmitrij Medveděv kvůli patriarchově úmrtí zrušil plánovanou návštěvu Itálie. Podle moskevského zpravodaje ČT Josefa Pazderky by se měl pohřeb konat v neděli nebo v pondělí a o Alexijově nástupci se rozhodne nejpozději do půl roku.

Alexij II. se narodil 23. února 1929 v estonské metropoli Tallinnu jako Alexej Ridiger, v roce 1949 dokončil pravoslavný seminář v tehdejším Leningradu. Po zvolení patriarchou vehementně prosazoval práva církve a svobodu vyznání, stavěl se však proti působení katolických misionářů v bývalých sovětských republikách.

Alexij II. pocházel ze šlechtické rodiny (von Rüdiger) a jeho otec pop emigroval v roce 1917 s celou rodinou z Petrohradu do Estonska. Alexij II. vystudoval pravoslavný Leningradský duchovní seminář a Leningradskou duchovní akademii. Na kněze byl vysvěcen v roce 1950. Dlouhá léta působil jako metropolita tallinnský a estonský a také leningradský a novgorodský. V letech 1989-1991 byl také poslancem.

Pravoslaví je třetí nejpočetnější komunitou z křesťanských církví po římskokatolické a různých protestantských církvích. Ruská pravoslavná církev je potom s 75 miliony přívrženci jasně dominující obcí mezi pravoslavnou komunitou ve světě, která má v součtu přes 200 milionů přívrženců.

Ruská média připomínají, že díky patriarchově působení se v zemi začal obnovovat církevní život - opravovaly se a stavěly kostely a kláštery, duchovní semináře a školy. K jeho největším úspěchům patřilo sloučení s emigrační ruskou pravoslavnou církví. Dobré vztahy udržoval i s představiteli jiných církví v zemi, avšak nevyslyšel volání ruských katolíků po pozvání papeže do Ruska.

Kritici vyčítali Alexijovi přílišné nadbíhání Kremlu. A pasování se do role jediné duchovní autority celého Ruska. „Jedná se o nepochopení. Pravoslavná církev podporuje vždy to dobré, co je ve státu,“ myslí si český pravoslavný patriarcha Kryštof.

Nový patriarcha bude zvolen do půl roku 

Určit datum pohřbu má v sobotu synod pravoslavné církve, pravděpodobně se tak podle médií stane 7. či 9. prosince v Bogojavlenském chrámu v Moskvě. Synod má také vybrat dočasného zástupce hlavy církve, než bude zvolen nový patriarcha, což by se mělo stát do šesti měsíců.

V minulém století byl patriarcha Tichon vybrán losem z tří kandidátů, další tři patriarchové byli dosazeni sovětskými úřady. Až Alexij II. byl zvolen v tajném hlasování z tří uchazečů. Mezi potenciálními nástupci média zmiňují čtyři jména: minského metropolitu Filareta (Bachromejeva), předsedu komise synodu pro kanonizaci, metropolitu Juvenalije (Pojarkova), předsedu oddělení vnějších vztahů moskevského patriarchátu, smolenského a kaliningradského metropolitu Kirilla (Gundjajeva) a vedoucího moskevského patriarchátu, kalužského metropolitu Klimenta (Kapalina). Všichni jsou členy synodu.

Dmitrij Medveděv:

„Naši zemi, naši společnost postihl obrovský žal.“

Medveděv kvůli úmrtí patriarchy zrušil zahraniční cestu

Velký zármutek na Alexijovým úmrtím vyslovil bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, kterého patriarcha podpořil v době puče proti němu v roce 1991. „Jsem otřesen, těžko hledám slova. Choval jsem k němu nesmírnou úctu,“ řekl.

Alexij II. udržoval také velmi dobré vztahy s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem a jeho předchůdcem a nynějším premiérem Vladimirem Putinem. „Naši zemi, naši společnost postihl obrovský žal,“ uvedl v televizním soustrastném poselství Medveděv, který je nyní na návštěvě v Indii. Připomněl, že patriarcha byl nejen duchovním vůdcem, ale i „velikým občanem Ruska“ a „skutečným pastýřem, který byl se svým stádem v dobách pronásledování i obrození víry“. Zasloužil se o svobodu svědomí a vyznání, jakož i o občanský smír mezi mnoha národnostmi a vyznáními v Rusku.

Medveděv kvůli Alexijově úmrtí zrušil plánovanou cestu do Itálie a ze státní návštěvy Indie se vrací do Ruska.

Medveděv v Indii jedná s politickými špičkami o bezpečnostní a ekonomické spolupráci. Rusko uvažuje o pronájmu svých jaderných ponorek Indii, vzájemný obchod mezi Moskvou a Dillí se za uplynulý rok zvýšil z pěti na sedm miliard dolarů.

Medveděv a indický premiér Manmóhan Singh dnes v Dillí podepsali dohodu o spolupráci při mírovém využívání jaderné energie. Na jejím základě Rusko postaví v Indii čtyři nové jaderné reaktory. Rusko je po Francii a USA třetí zemí, která letos podepsala s Indií smlouvu o dodávkách jaderných reaktorů. Uzavření dohod umožnilo rozhodnutí Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která v září na návrh Washingtonu zrušila 34 let starý celosvětový zákaz jaderného obchodu s Indií.

  • Alexij II. a Dmitrij Medveděv autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/563/56297.jpg
  • Alexij II. autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/564/56325.jpg
  • Ruský prezident Dmitrij Medveděv a indický premiér Manmóhan Singh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/564/56308.jpg