Navrhovaná pauza Pentagonu ve zbrojních výdajích se zřejmě radaru netýká

Washington - Studijní středisko blízké americkým demokratům doporučuje Baracku Obamovi, aby nařídil Pentagonu dvouletou strategickou pauzu v nákupech zbraní. Ta má umožnit vypracování soudržnějšího plánu národní bezpečnosti. Není jasné, zda se návrh týká i výstavby protiraketového štítu v České republice a v Polsku. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes řekl, že kvůli nynější krizi nelze vyloučit škrty ve výdajích a případný odklad projektu, ale že o tom nemá z USA žádný signál. Místopředseda vlády Alexandr Vondra pak řekl, že ani nečeká, že by z USA mohlo něco takového přijít.

„Kvůli nynější krizi finančního sektoru a s tím spojenými náklady pro daňové poplatníky si výrazné zvýšení výdajů na obranu nelze pro několik příštích let představit,“ uvádí Středisko pro národní politiku v materiálu, který má být zveřejněn v úterý. Středisko v dokumentu naléhá na novou vládu, aby se soustředila na vítězství ve válkách v Iráku a v Afghánistánu, přestavěla americké pozemní síly, zvýšila stavy námořní pěchoty a pozemních vojsk a do roku 2014 postupně ustoupila od využívání soukromých bezpečnostních dodavatelů.

Vláda nově zvoleného prezidenta Baracka Obamy by měla přezkoumat všechny velké zbrojní programy, jasně stanovit priority, na něž by se měly dál poskytovat peníze, a podniknout kroky k omezení výdajů všech armádních větví.

Specifická doporučení zahrnují ukončení výroby bojových letounů F-22, snížení nákupů bojových letounů F-35, větší důraz na bezpilotní letouny a zvýšení stavu námořní flotily s více ponorkami a s menšími, levnějšími loděmi.

Středisko dál vyslovuje vážné znepokojení nad modernizačním programem nazvaným armádní systémy budoucího boje, který má stát 230 miliard dolarů, a uvádí, že žádná ze čtrnácti zbraní zahrnutých do tohoto systému by se neměla začít vyrábět, dokud nebude splňovat tvrdé technologické normy. Odložení nových programů by se neměla projevit na účinnosti americké armády v Iráku a v Afghánistánu.

Středisko vede bývalý člen Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu Tim Roemer, který by v Obamově vládě mohl zastávat vysoký post v oblasti rozvědky. Obama už zdůraznil potřebu výdaje Pentagonu omezit, ale jakýkoli jeho krok směrem k odkladu zbrojních programů o dva roky podle agentury Reuters pravděpodobně narazí na masivní odpor vojenských velitelů, dodavatelů i členů Kongresu, kterým záleží na tom, aby byla v jejich obvodech zachována dobře placená pracovní místa spojená s obranou.

Radar
Zdroj: ČT24