Lékaři: Astmatiků bude přibývat, na vině je západní způsob života

Praha - Z lékařského hlediska jde o zánět dýchacích cest vyvolaný ve většině případů alergickou reakcí průdušek. Projevuje se suchým kašlem a dýchavičností, ve světě na ně trpí 300 milionů lidí. Astma se spolu s alergií přitom podle odborníků bude šířit dál, v současné chvíli hrozí polovině celosvětové populace.

„Za vznikem astmatu je souhra genetických informací a vnějších vlivů. Uvědomme si, že žijeme čím dál více v interiérech, kde je daleko více alergenů. S bakteriálními infekcemi se ale nesetkáváme tak často jako dříve, a tělo pak na vše reaguje výrazněji. Čím čistější je naše prostředí, čím více se používá antibiotik, čím je strava kvalitnější, tím astmatu přibývá,“ zdůraznil odborník na astma Viktor Kašák. Astma je rovněž čím dál častěji spojováno s kontaktem s tabákovým kouřem. Týká se přitom jak pasivních tak aktivních kuřáků.

Odborníci varují, že astma má tendenci se zhoršovat, a proto je třeba včas zakročit. V krajním případě a neléčení může dojít k zúžení dýchacích cest a snížení jejich elasticity, nemoc přináší také zvýšenou dráždivost. Dodávají ale, že choroba zároveň patří mezi ty nevyléčitelné.

Milénium (zdroj: ČT24)

V současné době žije na světě zhruba 300 milionů astmatiků, v Česku jich je osm set tisíc. A podle lékařů jich bude přibývat s tím, jak budou negativní vlivy životního prostředí narušovat a ovlivňovat lidskou genetiku.