Situace v Aténách se pomalu uklidňuje, v noci ještě proběhly střety

Atény - Nepokoje v Aténách v noci pokračovaly. Pouliční střety, které vypukly po smrti patnáctiletého mladíka, si vyžádaly velké materiální škody a vyvrcholily generální stávkou. Jeho pitva měla za úkol vzít demonstrantům vítr z plachet. Ukázala totiž, že chlapce zabila odražená kulka. Protestující přitom tvrdili, že policisté hocha zabili úmyslně. Klid se ale do Atén nevrátil, se setměním se rozhořely nové střety. Protestovalo se také mimo řecké území - při nepokojích na podporu demonstrantů zadržela ve středu večer španělská policie v Madridu a Barceloně 11 lidí. Na některých místech země nyní dochází ke zklidnění napjaté atmosféry, radikální vysokoškoláci však dnes v Aténách napadli koordinovaně více než deset policejních stanic. Symbolické blokády mají pokračovat a podporu slibuje 15 dalších univerzit po celé zemi.

V průběhu dnešní noci zaútočili demonstranti kameny na policisty. V pobřežních a dělnických čtvrtích na západě metropole házeli do oken policejních služeben také zápalné láhve. Incident se odehrál i u Polytechnické univerzity ve čtvrti Exarchia, což je středisko všech nepokojů. Policisté poté zatkli asi 3 osoby a skupinu rozehnali slzným plynem. Následných potyček s policií v dalších částech města se zúčastnilo celkem na 200 radikálů, jeden mladík při tom utrpěl
zranění.

V určitému zklidnění však došlo během rána, což z Atén potvrdil i zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Středeční generální stávku má už Řecko za sebou, byla však cítit po celém státě. „Nejdezdilo metro ani žádná jiná doprava. Řecko se v podstatě ocitlo odtržené od světa, protože letecké spoje byly zrušeny. Byly zavřeny také banky a úřady, do práce nepřisli učitelé,“ uvedl Vostal.

Stávka stála Atény přes miliardu korun

Stávku pocítili všichni občané Řecka a hlavním tématem pro vládu jsou nyní škody. V samotných Aténách jenom za čtyři dny přesahují 50 milionů eur (zhruba přes miliardu korun).

„Majitelé obchodů a jejich zaměstnanci v centru Atén přetírají nápisy, uklízejí trosky a zasklívají nové výlohy,“ uvedl Vostal. Celkem se tyto nepříjemnosti týkají asi čtyřech stovek obchodů, přičemž nejméně čtyřicet je jich zničeno. Řecká vláda slíbila kompenzace, výhodné půjčky a daňové úlevy například poškozeným supermarketům, restauracím, ale i divadlům a kinům.

Na dnešní den vyhlásily středoškolské i vysokoškolské studentské svazy již klidnější demonstrace, během nichž ve svých městech blokovaly hlavní dopravní křižovatky.

Řecko podporují i zahraniční studenti

V noci na dnešek vyjadřovali zahraniční studentské svazy v několika
evropských zemích solidaritu s řeckými kolegy. U některých shromáždění však došlo k násilnostem. V Madridu bylo zadrženo devět násilníků z těch, kteří vytloukli okna policejnímu oddělení v centru metropole. Několik policistů bylo při útoku zraněno. Také v Barceloně demonstrovaly tři stovky mladých lidí. Násilnosti při demonstracích na podporu Řeků byly hlášeny také z Itálie, především z Říma a Boloně. V italské metropoli radikálové po demonstraci napadli řecké velvyslanectví kamením a zranili jednoho italského vojáka z oddílu, který budovu střežil.

Majitelé zničených a vyrabovaných obchodů už začali s opravami, sklenářství mají žně. Kameny a zápalné lahvě poničily na 400 obchodů, každý 10. vyhořel. Nejvíc zasažení jsou maloobchodníci. Kteří už tak jako tak trpí finanční krizí. Řecká vláda jim slibuje státní příspěvky, odpouštění daní a laciné půjčky. Zničené a vyrabované je i hlavní zastoupení karlovarského skla Moser v Aténách, říká Bohumil Vostal.