Nepříznivé počasí trápí Rakousko, Švýcarsko i Itálii

Vídeň - Značné problémy dnes způsobily vytrvalé sněžení v alpské oblasti a bouře na jihu Itálie v Rakousku, Švýcarsku a Itálii. V Římě se utopila řidička ve svém uvízlém autě, v Rakousku bylo kvůli přívalům sněhu několik alpských údolí odříznuto od světa a školáci dostali mimořádné prázdniny. V některých švýcarských regionech napadlo přes metr sněhu a úřady vyhlásily nebezpečí lavin.

V horské části Korutan napadal během noci na dnešek až jeden metr sněhu. Během dneška však sněžení pokračuje a meteorologové očekávají, že do večera bude v oblasti až 150 centimetrů nového sněhu.

Odříznuto je údolí Gailtal v Korutanech

Údolí Gailtal v Korutanech je odříznuto od půlnoci na dnešek, kdy musela být pro nebezpečí lavin uzavřena jediná přístupová silnice. Také Lesachtal zůstal odříznut od světa. Plöcknerský průsmyk se silnicí B110 zůstává až k italské hranici uzavřen. Vážnější dopravní nehody však nehledě na obtížné podmínky zatím hlášeny nebyly.

Školáci mají volno

Všichni školáci povinné školní docházky dostali v okresech Spittal nad Drávou a Hermagor na dnešek volno. Žáci a studenti středoškolských zařízení mohou podle rakouského rozhlasu zůstat doma, pokud by pro ně kvůli zimním podmínkám byla cesta do školy příliš nebezpečná. V celém okrese Spittal byla přerušena veškerá železniční i autobusová doprava.

Autoklub ÖAMTC naléhavě doporučuje řidičům, aby se do oblasti Korutan a východních Tyrol rozhodně nevydávali bez sněhových řetězů. Povinnost nasadit řetězy může být vyhlášena i na některých úsecích dálnic, zdůrazňuje klub. Naproti tomu dálnice přes Brennerský průsmyk do Itálie, uzavřená ve středu kvůli problémům se sněhem na italské straně, byla dnes již opět otevřena.

Severní Itálie zažívá podobnou situaci jako Rakousko

V severní Itálii se situace od té rakouské příliš neliší. Sněžení způsobuje v regionech Ligurie, Friulsko a Jižní Tyroly/Horní Adiže značné problémy v
dopravě. Italské ministerstvo vnitra vyzvalo obyvatele severní části země, aby dnes pokud možno nechali auta doma. V okolí Tridentu vyhlásily školy mimořádné prázdniny, milánská letiště Linate a Malpensa mají velká zpoždění s odbavováním letů. V Benátkách, stižených nedávno „vysokou vodou“, vyhlásily dnes úřady opět nebezpečí povodně.

Přívalové deště trápí jižní a střední Itálii

Jižní a střední Itálii naproti tomu sužují přívalové deště. V Římě a okolní provincii Latium vyvolala bouře s krupobitím dopravní chaos. Řeka Tibera vystoupila v Umbrii z břehů. V Monterotondo u Říma zahynula dnes ve svém autě jedna žena. Zřejmě uvízla v tunelu zaplaveném vodou a v autě se utopila. Kvůli vichřici musely být zastaveny lodní trajekty na italské ostrovy. V Palermu na Sicílii došlo k záplavám v nižších polohách, hasiči museli zachraňovat řadu řidičů uvízlých v zaplavených autech.

Silné sněžení ve Švýcarsku

Také ve Švýcarsku pokračuje silné sněžení, které zde začalo už ve středu. Švýcarské Alpy mají už přes metr sněhu a nadílka má pokračovat nejméně do pátku. Sněží i v nížinách, které mají na nynější období neobvyklých 20 centimetrů sněhu. V jižním kantonu Ticino naměřili v nížinách až 50 centimetrů. Mnoho oblastí včetně Davosu už vyhlásilo čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály.