Radikálové zničili v Pákistánu 12 aut se zásobami pro armády v Afghánistánu

Péšávar (Pákistán) - V severním Pákistánu dnes přepadli islámští radikálové parkoviště, odkud vyjíždějí kamiony zásobující západní armády v Afghánistánu. Při útoku zničili dvanáct z těchto vozů, naštěstí nikdo nepřišel o život. V tomto týdnu se jedná už o pátý útok na zásobovací infrastrukturu pro vojska působící v Afghánistánu. Celkem při nich bylo zničeno kolem 300 kamionů.

Dnes bylo napadeno parkoviště v blízkosti Péšávaru. Útočníci auta zapálili a utekli. Policisté prý ani jednoho z nich nezahlédli.

Tři čtvrtiny zásob určených koalici do Afghánistánu je z přístavu Karáčí do Afghánistánu dopravováno Chajbarským průsmykem na severu afghánsko-pákistánské hranice.

Koalice nedává útokům velkou váhu

Přestože útoků na tuto dopravní tepnu v minulých týdnech přibylo, koalice v Afghánistánu jim velkou váhu nepřisuzuje a tvrdí, že to nemá vliv na bojové operace. Pákistánská policie říká, že na ostrahu automobilů nemá dost personálu. Po incidentu, při němž útočníci zadrželi 13 nákladních vozů i s řidiči, úřady na týden provoz v Charbarském průsmyku pozastavily.

Afghánsko-pákistánská hranice je předpokládaným útočištěm špiček Al-Káidy. Skrývají se zde i radikálové z afghánského Talibanu.