Rakouská armáda má zájem o české bitevníky L-159

Praha - České bitevníky L-159 možná budou sloužit v rakouské armádě. Rakouské vojenské letectvo totiž zvažuje možnost, že své staré cvičné stroje nahradí právě českými letouny. Náčelník rakouského generálního štábu Edmund Entacher dnes novinářům řekl, že jeho piloti by potřebovali deset až 20 kusů nových cvičných letadel. Zdůraznil ale také, že akvizice L-159 je stále jen jednou ze zvažovaných variant.

V příštím roce proto do Česka přijedou rakouští piloti a další experti, aby se na stroje z Aera Vodochody podívali. České letectvo má přes 70 těchto podzvukových letadel, která jsou vybavena moderní elektronikou. Armáda ale zdaleka nevyužívá všechna a přebytečných letadel by se ráda zbavila. Většina vyrobených L-159 je však v jednosedadlové, pro výcvik pilotů tedy méně vhodné verzi. „Probírali jsme některé jejich technické parametry i vlastní použití,“ poznamenal náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek.

Rakousko používá jako cvičný stroj už 39 let stará letadla Saab 105, kterých má k dispozici čtyři desítky. Poté, co se na přelomu tisíciletí rozhodlo nahradit švédské stíhačky Drakken moderními Eurofighter Typhoon, hledá nyní v celé Evropě nový systém cvičných strojů, vysvětlil Entacher. „Nebude záležet jen na technických parametrech, ale i na tom, co nám dovolí rozpočet,“ řekl s tím, že ještě není známo, kolik letadel budou vlastně Rakušané požadovat. Podle Entachera by to mohlo být 10 až 20 strojů.

Z jednomístných letadel budou muset být dvoumístná

Rakušané uvažují o L-159 jako o jednom z možných kandidátů, jeho situaci ale může komplikovat fakt, že většina těch zakonzervovaných je jednosedadlových, pro výcvik méně vhodných. „L-159 má velkou šanci. Jediný problém je, že Rakousko potřebuje letadla přebudovaná na dvoumístnou verzi, to je ale technicky možné. Vláda bude muset brzy nějaké řešení najít, jakkoliv jsou vojenské výdaje nepopulární,“ myslí si vídeňský spolupracovník Jane's Defence Weekly Georg Mader.

Žádná jednání podle ministerstva obrany zatím ale neproběhla. Podle prezidenta Asociace obranného průmyslu může zájem o L-159 souviset s dodávkou rakouských obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. „Jestliže má Česká republika nakoupit obrněné transportéry od rakouského průmyslu, pak by bylo i logické, kdyby rakouská vláda kupovala letadla českého průmyslu,“ prohlásil Andrej Čírtek, mluvčí ministerstva obrany.  

Česká armáda používá jen třetinu z 72 vyrobených bitevníků L-159. Z nepotřebných se zatím nepodařilo prodat ani jeden. Ministerstvo teď jedná o výměně několika z nich za španělská transportní letadla Casa, návrh smlouvy má být hotov do jara.

Letoun Casa
Zdroj: ČT24