Jižní Skandinávii zasáhlo zemětřesení

Oslo - Nejjižnější část Švédska a východ Dánska zasáhlo krátké zemětřesení o síle 4,7 stupně Richterovy škály. Otřesy byly cítit i v Kodani. Jih Skandinávie je geologicky stabilní, a obyvatele tak zemětřesení vyděsilo. Podle švédských odborníků může jít o největší zemětřesení ve Švédsku za posledních 50 let. K žádným zraněním a škodám zřejmě nedošlo.

Otřesy byly krátké a intenzivní, trvaly od 10 do 40 sekund. Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 60 kilometrů východně od švédského Malmö. Protože je to pro tuto oblast neobvyklé, vyděsily otřesy mnoho lidí, ti okamžitě zahrnuli telefonáty záchrannou službu. Otřesy byly podle médií cítit i v Kodani a v okolí tohoto dánského města. Slabší dozvuky byly zaznamenány i ve švédském Göteborgu, který je od epicentra vzdálen asi 300 kilometrů.

Žádná zranění nebo škody nejsou hlášeny, úřady však vydaly varování, podle něhož mohlo zemětřesení způsobit například praskliny v konstrukcích a ve zdech budov.

„Ti, kteří bydlí nejblíže epicentru, prožívají takto silné otřesy půdy podobně jako například výbuch plynového kotle v některém ze sousedních domů,“ popsal situaci docent seismologie Ronald Arvidsson.