Tamilští separatisté údajně zabili na Srí Lance 130 vojáků

Kolombo - Ozbrojenci ze separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) údajně zabili v prudkých bojích na Srí Lance 130 vládních vojáků a dalších 300 zranili. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na TamilNet, internetové stránky separatistů.

Podle tohoto zdroje rebelové odrazili ofenzivu vládních sil, které se snaží prorazit jejich obranné pozice na severu země.

Vláda v úterý uvedla, že při bojích bylo zabito 120 rebelů a 25 vojáků a dalších deset vojáků se pohřešuje. Je známo, že obě strany vědomě uvádějí vyšší počet ztrát na straně nepřítele a svoje vlastní naopak snižují.

Srílanská vláda prezidenta Mahindy Radžapakseho letos jednostranně vypověděla příměří dojednané v roce 2002, které podle ní separatisté využívali pouze k přezbrojení. V posledních měsících dosáhla vládní vojska proti povstalcům významných úspěchů a jimi ovládané území podstatně zredukovala.

Tamilští tygři bojují s centrální vládou od roku 1983 a jejich cílem je vytvoření samostatného tamilského státu Ílam na severu a východě Srí Lanky. Konflikt si dosud vyžádal přes 70 000 obětí.