Slovinsko chce vetovat přístupové rozhovory Chorvatska do EU

Lublaň/Brusel - Kvůli hraničnímu sporu chce Slovinsko zablokovat přístupová jednání Chorvatska do EU. Kvůli sporným územním nárokům Slovinsko prakticky nemá přístup na volné moře. Pokud by se Slovinsko rozhodlo skutečně tento problém řešit vetováním dalších přístupových jednání s Chorvatskem, vyvolá to nesouhlas řady členských zemí.

„Slovinsko má výhrady vůči sedmi kapitolám přístupového jednání Chorvatska s EU, protože dokumenty předložené Záhřebem mohou předurčovat vedení společné hranice mezi oběma zeměmi,“ prohlásil dnes v Lublani slovinský premiér Borut Pahor o mapách v podkladech k přistoupení Chorvatska. Pahor pak ovšem doplnil, že doufá, že se tyto překážky během českého předsednictví podaří odstranit.

Už za dva dny se má přitom konat konference s Chorvatskem, na které by se měla jednání o přičlenění této země dále posunout. Pokud by Slovinsko jednání vetovalo, Chorvatsko by zřejmě nestihlo uzavřít přístupové rozhovory do konce roku 2009, jak původně plánovalo.  

V Záhřebu proto výrok slovinského premiéra vyvolal ostrou reakci. „Je to špatné rozhodnutí pro nás i pro chorvatsko-slovinské vztahy,“ řekla předsedkyně chorvatského parlamentního výboru pro vstup do EU Vesna Pusičová. „Škodlivé dopady budou přetrvávat dlouho,“ dodala.

Francouzské předsednictví se v uplynulých měsících snažilo o kompromis mezi Lublaní a Záhřebem. Podle představ Paříže by Chorvatsko mělo právně závazným dokumentem prohlásit, že chorvatské mapy přikládané ke vstupním podkladům nepředstavují žádné předurčení definitivního průběhu hranic se Slovinskem. Obě bývalé jugoslávské republiky se však dosud nedokázaly dohodnout na znění tohoto závazného prohlášení.

Ve sporu jde o mořskou hranici. Slovinsko má asi jen 40 kilometrů pobřeží, které přitom od jihu blokují rybolovné nároky Chorvatska. Slovinské lodě by tak musely zejména z Piranského zálivu vyplouvat přes chorvatské vody, což by v případě vyhrocení sporů či konfliktu mohlo znamenat, že Záhřeb může slovinský lodní provoz zablokovat.

Slovinsko v 90. letech dojednalo s Chorvatskem volný koridor přes chorvatské vody za ústupky v jiných částech sporné pozemní hranice. Slovinský parlament dohodu schválil, chorvatský nikoli.