Obama oznámil, kdo bude v jeho vládě ministrem vnitra a zemědělství

Chicago - Budoucí americký prezident Barack Obama si vybral za ministra vnitra Kena Salazara, demokratického senátora za stát Colorado. Ministrem zemědělství se stane bývalý guvernér státu Iowa Tom Vilsack. Prozatím nejsou obsazené funkce ministrů práce a dopravy a ředitelů tajných služeb. Kdo do těchto funkcí nastoupí, by měl Obama prozradit v nadcházejících dnech. Nominace musí ještě schválit Senát. Nová americká vláda začne úřadovat 20. ledna po inauguraci prezidenta.

Ministerstvo vnitra má v USA na starosti péči o krajinu a přírodní zdroje, spravuje národní parky a dohlíží na těžbu ropy a zemního plynu na federálním území. Do jeho působnosti patří také vztah státu k indiánským rezervacím a ke kmenům původního obyvatelstva. Bezpečnostní problematiku v kompetenci nemá, ta spadá především pod ministerstvo vnitřní bezpečnosti a federální policii FBI.

Ministerstvo zemědělství poskytuje podporu farmářům a dohlíží na bezpečnost potravin. Obama se dnes zmínil i o dalších povinnostech, mezi nimiž na prvním místě jmenoval podporu zemědělství odpovídajícího 21. století i potřebám současné tíživé ekonomické situace a podporu zemědělské produkce při výrobě biopaliv.

„Je čas pro nový způsob vedení ve Washingtonu, které bude zodpovědně využívat naši půdu k prospěchu všech našich rodin. V tomto týdnu jsem oznámil obsazení funkcí a jsem si jistý, že máme tým, pro který bude zemědělská politika součástí americké politiky. Vytvoří miliony nových ´zelených´ pracovních míst, osvobodí náš národ od závislosti na ropě a pomůže ochránit tuto planetu pro naše děti,“ prohlásil během dnešní tiskové konference Barack Obama.

Vydáno pod