Horní komora ruského parlamentu odsouhlasila prodloužení prezidentského mandátu

Moskva - Horní komora ruského parlamentu jednomyslně schválila prodloužení prezidentského mandátu ze čtyř na šest let. Prodloužila i funkční období dolní komory, a to na pět let. Pokud návrh podepíše prezident Dmitrij Medveděv, který ho předložil, začne dodatek ústavy platit po vypršení jeho období v roce 2012. Úprava může otevřít cestu zpět do prezidentského křesla až na dvanáct let premiéru Vladimiru Putinovi. Ten totiž stále zůstává nejpopulárnějším ruským politikem.

Ruská Rada federace dnes s konečnou platností schválila dodatek ústavy prodlužující prezidentský mandát ze čtyř na šest let. Pro návrh jednomyslně hlasovali všichni přítomní senátoři. Souhlas horní komory byl poslední podmínkou ve schvalovacím procesu. Podpis prezidenta je totiž jen formalitou, neboť sám Medveděv prodloužení prezidentského mandátu navrhl.

Dnes rovněž horní komora hlasovala pro prodloužení mandátu dolní komory parlamentu - Státní dumy - ze čtyř na pět let. U senátorů rovněž prošel návrh na rozšíření pravomocí parlamentu, kterému by vláda měla každoročně skládat účty.

Změny by měly začít platit až po skončení současných mandátů - tedy po skončení prezidentského úřadu Dmitrije Medveděva v roce 2012 a po konci volebního období Státní dumy.

Podle odborníků se tímto krokem znovu otevírá cesta k návratu Vladimira Putina do prezidentského úřadu. Pokud by se Putin opět stal prezidentem, mohl by ve funkci díky novým úpravám ústavy zůstat až 12 let. Spěch, se kterým jsou ústavní změny přijímány, ukazuje podle některých pozorovatelů na to, že Putin nebude chtít čekat na řádný termín voleb. Medvěděv by mu mohl uvolnit místo už v příštím roce - stačí vyhlásit předčasné volby.

Vydáno pod