Soud s iráckým novinářem, který hodil botu po Bushovi, bude 31. prosince

Bagdád - Poslední den v tomto roce, tedy 31. prosince, stane v Iráku před soudem novinář Muntadar Zajdí, který v půlce prosince mrštil botu po americkém prezidentovi Georgi Bushovi. Za útok na hlavu cizího státu během oficiální návštěvy mu hrozí 5 až 15 let vězení. Podle vyšetřovacího soudce by mohlo být polehčující okolností, že amerického prezidenta nezasáhl. Zajdí včera podal žalobu na členy irácké ochranky, kteří ho prý po zatčení zbili.

„Vyšetřování je skončeno a spis byl předán iráckému hlavnímu trestnímu soudu. Proces začne ve středu 31. prosince. Bude se konat před tímto soudem za přítomnosti médií,“ upřesnil vyšetřující soudce Kinaní.

Ten přiblížil, jak by se celý proces mohl vyvíjet. Podle něj je pro Zajdího dobré, že se netrefil, když házel botou po americkém prezidentovi. To by mu totiž mohlo u soudu přilepšit. „Fakt, že svůj cíl nezasáhl, by mohl účinně zapůsobit ve prospěch obžalovaného, stejně jako to, že měl dosud čistý trestní rejstřík,“ uvedl Kinaní. Soudce by tak mohl útok na hlavu cizího státu překvalifikovat na pokus o útok, za což by hrozil i menší trest.

Irácký novinář hází po americkém prezidentovi botu (zdroj: ČT24)

Zajdí dál setrvává ve vazbě a tvrdí, že byl napaden a je zraněný. Kvůli tomu podal obviněný irácký novinář žalobu na členy ochranky premiéra Malíkího, kteří ho údajně po zadržení zbili. Podle advokáta má novinář na těle i v obličeji krevní podlitiny, krvácí z levého ucha a chybí mu zub.

V Iráku tisíce lidí podpořily iráckého novináře, který byl zatčen poté, co po americkému prezientovi Bushovi hodil botu.
Zdroj: ČT24