Vondra: Rusko a Ukrajina se musí rychle dohodnout o dodávkách plynu

Praha - Česko dnes jako předsednická země EU jednalo se zástupci Gazpromu o omezení dodávek plynu na Ukrajinu. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra po schůzce s ředitelem společnosti Gazprom Export oznámil, že unie rozhodně nebude jednotlivé účastníky konfliktu soudit, neboť jde především o spor obchodní. Zároveň ale vyzval Ukrajinu a Rusko k urychlenému vyřešení situace a ujistil, že v Česku není kvůli omezení dodávek plynu důvod k jakémukoli znepokojení. Zástupci Gazpromu ujistili, že své závazky dodávek plynu do zemí EU dodrží.

„Chci jasně říci, že odmítáme být účastníky či arbitry tohoto sporu, který považujeme za spor obchodní. Neznáme všechny smlouvy a obě strany považují smluvní vztahy za důvěrné. Plynový průmysl není transparentní a neumožňuje pohled na všechny detaily,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Alexandr Vondra.

Ten ale zároveň dodal, že závazky vůči odběratelům (jak v ČR, tak vůči odběratelům v EU) musí být Gazpromem dodrženy. Vondra uvedl, že ředitel společnosti Gazprom Export Alexandr Medveděv jej na dnešní schůzce ujistil, že Rusko hodlá všechny své závazky dodržovat. „Není žádný důvod ke znepokojení v České republice. Zásobníky jsou plné i pro případ výkyvů dodávek plynu,“ prohlásil Vondra.  

Evropská unie má nástroje, jak řešit omezené dodávky plynu

Vondra zdůraznil, že Evropská unie má nástroje, jak řešit dodávky plynu, pokud se Rusko a Ukrajina nebudou moci dohodnout a jejich spory budou pokračovat. Řešením by v takovém případě byla diverzifikace přepravních cest a dodavatelů. Plyn by se mohl do Evropy přepravovat severní cestou přes Bělorusko nebo naopak jižní cestou.

Rusko a Ukrajina se podle něj nicméně musí rychle dohodnout. Medveděv Vondru prý dnes ujistil, že Gazprom je kdykoli k obnovení přerušených jednání připraven.

Česko se bude snažit dopomoci vyřešit spor Ukrajiny a Ruska. Kvůli tomu svolá několik setkání. Hned to první se bude konat v pondělí odpoledne, kdy bude Česko informovat ostatní členské státy o situaci a možných řešeních. Česko je také připraveno vyslat na Ukrajinu a do Ruska skupinu odborníků.

Ukrajina varuje před problémy s dodávkami plynu do Evropy

Ukrajina dnes varovala před vážnými problémy s tranzitem plynu do zemí Evropské unie, pokud nebude spor s Ruskem o dodávky plynu vyřešen do deseti až 15 dnů. Zároveň ukrajinská společnost Naftogaz oznámila, že veškeré dluhy ruské společnosti Gazprom splatila, Rusové ovšem nadále trvají na tom, že Ukrajina dluží za loňský rok za dodávky plynu přes 600 milionů dolarů.

Ruská společnost Gazprom zastavila dodávky plynu na Ukrajinu 1. ledna kvůli tomu, že Ukrajina dluží za loňské dodávky plynu, a také proto, že obě země neuzavřely smlouvu o dodávkách plynu pro tento rok. Ukrajina i nadále ovšem podle Ruska odebírá z exportního plynovodu ruský plyn. Podle Gazpromu tak ohrožuje dodávky do některých evropských zemí. Rusko proto dopravuje plyn do Evropy přes Bělorusko, i přesto ale včera poklesl tlak v plynovodech v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku.

Mapa plynovodů
Zdroj: ČT24/www.inogate.org