Pozemní ofenziva v Gaze postupuje rychleji, než se očekávalo

Jeruzalém/Gaza - Nejméně 24 Palestinců bylo dnes zabito při postupu izraelské armády do nitra pásma Gazy. Pět palestinských civilistů přišlo o život a dalších 40 bylo zraněno při dopadu tankového granátu do hlavního nákupního střediska ve městě Gaza. Na izraelské straně je po první noci pozemních bojů několik desítek zraněných. Podle agentury DPA rozdělily izraelské pozemní jednotky pásmo Gazy na tři části. Palestinské radikální hnutí Hamas oznámilo zajetí dvou izraelských vojáků, izraelská armáda to ale popřela.

Palestinské pásmo Gazy má za sebou další neklidnou noc. Po sobotním začátku pozemní ofenzivy nasadil Izrael proti bojovníkům z radikálního hnutí Hamas dělostřelectvo i pěší jednotky. Ofenziva podle dnešního prohlášení armády pokračuje rychleji, než se předpokládalo.

Podle informací palestinských lékařů se počet obětí na straně Gazy od začátku izraelských leteckých útoků 27. prosince zvýšil přes noc na více než 450. Izrael uvedl, že od sobotního večera 30 jeho vojáků bylo zraněno, dva z nich těžce.

Přes noc bylo z míst bojů v Gaze slyšet silné výbuchy a střelbu z kulometů. Život 1,5 milionu obyvatel pásma Gazy je den ode dne zoufalejší. Lidé se již několik dní skrývají doma, humanitární organizace varují, že na tomto území, které patří k nejhustěji zalidněným na světě, dochází voda, jídlo a léky.

Svět požaduje zastavení násilí 

Arabské státy požadují, aby Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému příměří v palestinském pásmu Gazy. Libye, jediný arabský stát v 15členné Radě bezpečnosti, předložila návrh prohlášení vyjadřující „vážné obavy kvůli eskalaci situace v Gaze“ a vyzývající Izrael a radikální hnutí Hamas, aby „okamžitě zastavily všechny vojenské operace“. Tento návrh ale zablokovaly Spojené státy.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun před zasedáním Rady bezpečnosti v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Ehudem Olmertem řekl, že je zklamán tím, že Izrael zahájil pozemní útok a upozornil ho, že toto vystupňování násilí nevyhnutelně ještě zhorší strádání palestinských civilistů. Pan Ki-mun vyzval Izrael, aby pozemní operaci okamžitě ukončil a požádal ho, aby udělal vše pro to, aby se humanitární pomoc dostala ke všem lidem, kteří ji potřebují. Žádá rovněž okamžité příměří a naléhal na ostatní státy, aby se podílely na řešení nynější krize.

Velvyslanec Francie při OSN Jean-Maurice Ripert, jehož země nyní Radě bezpečnosti OSN předsedá, prohlásil, že Paříž i Evropská unie jsou připraveny diplomaticky pomoci. Francie, minulá předsednická země EU, v sobotu odsoudila jak izraelskou pozemní ofenzivu, tak pokračující ostřelování Izraele z Gazy. Znepokojení nad humanitární situací v pásmu Gazy vyjádřily i Spojené státy, které vzkázaly izraelské vládě, aby vzala v úvahu možné následky nynější vojenské operace pro civilisty v Gaze.

Český ministr zahraniční Karel Schwarzenberg dnes odlétá na návštěvu oblasti, aby tam jako představitel předsednické země EU jednal o možnostech urovnání konfliktu.