Vědci popsali růžového galapážského leguána

Londýn – Růžového leguána, který byl poprvé spatřen v polovině 80. let minulého století, popsali biologové. Zjistili totiž, že se jedná o specifický druh, dosud se domnívali, že se jedná o poddruh leguána galapážského. Růžoví leguáni žijí na svazích sopky Lobo na ostrově Isabela v tichomořském souostroví Galapágy.

Růžový leguán je v dospělosti delší než metr a váží až 12 kilogramů. Druh se zřejmě vyvinul zhruba před 350 tisíci lety. Během dvou let vědci zdokumentovali necelé čtyři desítky leguánů. Gabriele Gentile z univerzity Tor Vergata v Římě řekl, že je naléhavě nutné zvýšit ochranářské úsilí i fondy pro zachování vymírajících druhů. „Domníváme se, že populace je velmi malá, a proto je velké nebezpečí, že vyhynou,“ poznamenal na adresu růžových leguánů.

Většina flory a fauny na Galapágách, které leží tisíc kilometrů od jihoamerické pevniny, je endemická a má jedinečnou morfologii i způsob života. Ostrovy jsou totiž velmi odlehlé. Jednotlivé ostrovy byly navíce izolovány i mezi sebou, takže se odlišně vyvíjeli i příslušníci stejných druhů, ačkoliv je dělilo pouze několik desítek kilometrů.