Poslanci v Illinois podpořili návrh na odvolání guvernéra Blagojeviche

Springfield - Výbor illinoiské poslanecké sněmovny dnes jednohlasně doporučil, aby tamní guvernér Rod Blagojevich byl obviněn ze zneužití moci. A podle očekávání dnes také poslanci schválili návrh na odvolání Blagojeviche. Guvernér amerického státu Illinois čelí obvinění, že údajně přijímal úplatky a že kupčil s tamním uvolněným senátorským postem, který se uvolnil poté, co Obama vyhrál prezidentské volby. Proces sesazení teď bude pokračovat v horní komoře illinoiského parlamentu a může trvat i několik týdnů.

Guvernéra Blagojeviche zatkla 9. prosince loňského roku federální policie FBI kvůli údajnému přijímání úplatků výměnou za lukrativní pozice. Zřejmě nabízel i uvolněný senátorský post, který do svého zvolení americkým prezidentem zastával Barack Obama. Guvernér již v minulosti několikrát prohlásil, že odstoupit nehodlá a že chce očistit své jméno.

V první reakci na rozhodnutí poslanců Blagojevich přirovnal svoji situaci k běhu na dlouhou trať. Už dříve označil celý parlamentní proces za nespravedlivý a podjatý a vyjádřil přesvědčení, že hlasování v Senátu přinese jiný výsledek.

I nadále tak Blagojevich setrvává ve své funkci, díky tomu před časem dokonce jmenoval nového senátora Ronalda Burrise, který plánoval v Senátu složit slavnostní přísahu, proti tomu se ale postavili demokraté, kteří mu v tom zabránili.

Burris navštívil tento týden Senát, sešel se s vůdcem demokratické většiny Harry Reidem a požádal o podporu skupinu černošských senátorů. I když Burrisovi nedovolil Senát v úterý složit přísahu, dali demokraté později najevo, že pokud jmenovaný senátor místopřísežně prohlásí, že s údajnými Blagojevichovými prohřešky nemá nic společného, nebudou mu v převzetí funkce nadále bránit.

Vydáno pod