Rakouský ministr zahraničí: Chceme diskutovat o otevření našeho pracovního trhu

Praha - Nový rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger si jako cíl své první bilaterální návštěvy vybral Prahu. S Karlem Schwarzenbergerem tu probíral aktuální mezinárodní témata i otázky týkající se obou zemí. Nejprve zopakoval rakouské námitky proti Temelínu. Ale taky slíbil, že Rakousko bude intenzivně diskutovat o případném otevření svého pracovního trhu.

„Dohodli jsme se, že se budeme s českou stranou vzájemě inormovat, než dospějeme ke konečnému rozhodnutí,“ řekl na tiskové konferenci v Praze dnes rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger. Češi i občané dalších nových unijních států dosud nemohou bez povolení pracovat v Rakousku, Německu, Dánsku a Belgii. Ostatní staré členské země jim postupně svůj trh práce uvolnily. K přijetí omezení přistoupily po rozšíření EU v roce 2004 z obavy, že je zaplaví levnější pracovní síla z chudších nováčků.

„Rakousko se nemusí obávat, že by v něm byla záplava českých zaměstnanců a dělníků,“ uvedl po jednání Schwarzenberg. Situaci dnes objasňoval svému rakouskému protějšku.

Exkluzivní rozhovor s M. Spindeleggerem (zdroj: ČT24)

Spindelegger podle šéfa české diplomacie přiznal, že obavy z přílivu českých pracovníků nejsou „aktuální otázka“. Novinářům řekl, že v Rakousku bude tlumočit české přání co nejrychleji bariéry odbourat. „Proto naši diskusi v Rakousku zintenzivníme,“ uvedl Spindelegger. Dodal, že se obě strany budou vzájemně informovat před tím, než padnou rozhodnutí.

Už dnes žádný uzavřený trh není, říká Spindelegger

Už dnes však Spindelegger nepovažuje pracovní trh Rakouska za uzavřený: „Pokud chce kvalifikovaný pracovník z ČR pracovat v Rakousku, tak může.“ Připomněl tak, že omezení pracovního trhu se již netýká sedmdesáti vybraných profesí.

Spindelegger je na své první oficiální zahraniční cestě, většinou ale bývá prvním cílem rakouských ministrů Švýcarsko. „Chtěl jsem vyslat signál, že Českou republiku považuji za jednoho z našich nejdůležitějších partnerů a přiel jsem také vyjádřit plnou podporu českému předsednictví,“ řekl Spindelegger exkluzivně pro ČT24.